Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Dış ticarette önemli payı olan yüksek teknoloji ürünlerin üretimine güçlü destek sağlayacağız. Cari açığı kalıcı olarak azaltmahedefliyoruz" dedi.

Merkez Bankası, yıllık 100 milyar TL olmak üzere üç yılda 300 milyar TL limit tahsis edilmesi planlanan yeni Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programını açıkladı.

Sosyal medya hesabından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın gönderisini alıntılayan Bakan Şimşek 'Önemli bir program' notunu düştüğü konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

'CARİ AÇIĞI KALICI OLARAK AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden cari açıkla ilgili bir paylaşımda bulundu.

Şimşek, Merkez Bankası'nın planladığı Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nın önemine vurgu yaparak, yıllık 100 milyar TL'lik teknolojik ve stratejik yatırımlara üç yılda toplamda 300 milyar TL limit ayrılmasının, yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine güçlü bir destek sağlayacağını belirtti. Ayrıca, bu adımın cari açığı kalıcı olarak azaltma hedefi doğrultusunda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Şimşek'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Önemli bir program. Dış ticarette önemli payı olan yüksek teknoloji ürünlerin üretimine güçlü destek sağlayacağız. Cari açığı kalıcı olarak azaltmayı hedefliyoruz. Süreçte teknik yeterliliği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, finansal fizibiliteyi bankalar inceleyecek, nihai kararı ise Merkez Bankası verecek. Ülkemiz için hayırlı olsun."

Öte yandan yayınlanan verilere göre, 2023 yılının Eylül ayı itibarıyla cari işlemler dengesinin 1.876 milyon dolarlık bir fazla verdiği görülüyor. Yıllık bazda ise 2023 Eylül ayına kadar cari işlemler açığının 51,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

Erdoğan'ın Çağrısını Dinleyen Olmamış: Kamuda Ne Kadar Taşıt Var? İşte Araç Saltanatı... Erdoğan'ın Çağrısını Dinleyen Olmamış: Kamuda Ne Kadar Taşıt Var? İşte Araç Saltanatı...

Önemli bir program. Dış ticarette önemli payı olan yüksek teknoloji ürünlerin üretimine güçlü destek sağlayacağız. Cari açığı kalıcı olarak azaltmayı hedefliyoruz. Süreçte teknik yeterliliği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, finansal fizibiliteyi bankalar inceleyecek, nihai kararı ise Merkez Bankası verecek. Ülkemiz için hayırlı olsun.

ResimResim