Türkiye'de yılın belirli zamanları yeni gelecek zamlar sebebiyle yaşanan ilaç krizi bu sefer kalıcı olacak. Karar verilen zam miktarını az bulan bazı yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye’den çekmeye başladı. Bu ilaçlar arasında hayati önem taşıyanlar da bulunurken Epilepsi, parkinson ve migren gibi hastalıkların da çekildiği öğrenildi.

Yılın belirli zamanları ilaç bulmakta zorluk çekilirken bu durum kalıcı bir hal almaya başlayacak. Yapılan zammı az bulan bazı yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye’den çekmeye başladı.

İlaç euro kuru, önceki yıllarda yılda bir kez şubat ayında güncellenirdi. Güncelleme tarihi yaklaşınca kısa bir süre ilaçlarda bir miktar sıkıntı yaşanırdı.

Şüpheli Katkı Maddelerine Dikkat: Helallik Konusunda Şüphe İçeren Maddeler Neler? Şüpheli Katkı Maddelerine Dikkat: Helallik Konusunda Şüphe İçeren Maddeler Neler?

Ancak ilaç avro kuruyla, reel kur arasındaki makas açıldıkça sıkıntı başlamış bazı ilaçlara ulaşmak çok zor hale gelmişti.

Habertürk TV'nin haberine göre; en son 16 Aralık’ta ilaçlara yüzde 25 zam gelmiş ve böylece 14 lira seviyesindeki kur 17 lira 55 kuruşa yükselmişti.

Yapılan son zam güncel reel kurun hemen hemen yarısı anlamına geldiği için yabancı firmaların bazı ilaçlarını Türkiye pazarından tamamen çektiği bildirildi.

HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN İLAÇLAR VAR

Üç firma Türkiye pazarına bazı ilaçlarını artık satmayacak. Epilepsi, parkinson ve migren gibi hastalıklar için hayati önemde olan ilaçların da çekildiği öğrenildi.

Bunlarla birlikte çekilen bazı ilaçların eş değerlerinin olmadığı da belirtildi.