Ruhlarını  Özgürleşt....






Nuran TAYDAŞ ÇAL









MEDİNEHABER.COM; “İnsanı esaretten kurtararak, bizzat insan kılmak gerekir”

Nurettin Topçu /İsyan Ahlakı

Derin manalar içeren bu sözün ufkunda haddimiz ölçüsünde ilerlemek arzusundayım. İnsan olmanın en derin noktasına dem vurulan bu sözden çıkarmak gerektiğimiz dersler var.

Kendinden dışarı çıkmak, ruhu esaretten kurtarmak nasıl olur? İnsan kendini kendinden nasıl dışarı çıkarabilir?

Burada naçizane anladığımız evren ile bir bütün olduğumuzu kavrayabilme noktasıdır. Benlik kisvesinden kurtulup biz olma noktasına varabilmektir. Bu noktaya vardığımızda ise ulaşacağımız yer Allah (c.c) kudretidir.

Etrafımıza baktığımızda aslında her şey biz insanların hizmetine sunulurken, bir yandan da evrenin dengesini koruyacak niteliktedir.

Güneşin doğup batmasıyla oluşan gece ve gündüz, insan fıtratının dengesini de düzenlemekte, onun metabolizmasına uygun hareket etmektedir. Geceyi, dinlenme için hazırlayan Rabbimiz, gündüzü ilim ve irfan yolunda çalışmayı, ailevi rızkı kazanmak için oluşturmuştur.

Mevsimsel değişiklikler ile hem toprak hem de insan kendine düşen payı almaktadır. Toprağın nemlenmesi, yeni bir doğuşa hazırlaması için oluşan kar ve yağmur yağışları, insanların doğal su ihtiyaçlarını karşılamakta da en büyük etkenlerden birisidir. Böylece doğa hem dengeyi sağlamakta hem de insana faydalı olmaktadır. Bu da evrendeki bütünlüğü gözlerimizin önüne sermektedir.

Dünya böyle bir düzende yönetilirken, insan ben kisvesine büründüğü anda kendini bir kısırdöngünün içine hapsetmiş olur ki bu onu çıkmaza sokar. Kendi ile ilgili sorgulamalarda sınıfta kalır. Yüreğini tüm güzelliklere kapatır.

Yüreğini bu güzelliklere kapatan insanın ruh hali arızalar vermeye başlar, niyetlerinin olmamasının sebebini arar. Bunları ararken isyana sürüklenir ve sonu felaketle eşdeğer olur. Bu tür insanlar kendilerine ulaşacak tüm hayır kanallarını kapatmıştır. Bir kafesin içinde kilitli kapılarını açacak anahtarı nereden bulabileceğini düşünmeye başlarlar.

Oysaki o kilitli kapıların anahtarı kendi yüreğinde paslanmaya terkedildiğinden haberi yoktur.

Yüreklerini İlahi rızaya açan insanlar bu kilitlerden kendilerini kurtarır. İnsan olma noktasına ulaşır ve kendilerini özgürleştirir. Onun için hazırlanan nimetlere kavuşma anını beklerler. Sonucunda ise gerçek huzuru yakalarlar.

Gerçek huzur bulan ve ruhlarını özgürleştiren insanlardan olabilmek duasıyla

SEVGİ VE MUHABBETLERİMLE