Enflasyondaki artış, dışarıda yemek yemeyi lüks bir harcamaya dönüştürdü. Alım gücündeki düşüş ve gıda enflasyonundaki yükseliş, artan maliyetlerle birleşerek, en uygun yerde bile kişi başı maliyetin 300 TL’ye çıktı.

Türkiye Avrupa'nın En Ucuzu Ama Gelirde Çakıldı: Yunanistan ve Bulgaristan'ın Bile Gerisinde Kaldık
Türkiye Avrupa'nın En Ucuzu Ama Gelirde Çakıldı: Yunanistan ve Bulgaristan'ın Bile Gerisinde Kaldık
İçeriği Görüntüle

Yüksek enflasyon karşısında azalan alım gücü, restoranlarda yemek yemeyi lüks kategorisine soktu. Gıda ürünlerindeki enflasyon, çalışan ücretleri, kira, elektrik ve su gibi giderlerle birleştiğinde, normal bir restoranda kişi başına düşen maliyet 300 TL’yi aştı.

Örneğin, tipik bir esnaf lokantasında mercimek çorbasının fiyatı 50 TL’yi geçti. Sektör temsilcileri, son 6 ay içinde müşteri sayısının %20 düştüğünü belirtti.

TÜİK verilerine göre, 2023’te gıda enflasyonu %72.2 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon, işlenmemiş gıdalarda %91.2’ye, işlenmiş gıdalarda ise %58.1’e yükseldi. Artan fiyatlardan dolayı özellikle son altı ayda müşteri kaybında yüzde 20’ye yakın düşüş yaşandı.

Kaynak: ParaAnaliz