İşgalci İsrail rejiminde yapılan son anketlere göre, işgalci İsrailliler, Gazze'ye yapılan yardımların durdurulmasını desteklerken, esirlerle ilgili 45 günlük ateşkes anlaşmasına karşı oldukları açıklandı.

Salı günü yayınlanan yeni bir kamuoyu anketi, İsraillilerin çoğunluğunun, İsrailli esirler iade edilene kadar Gazze'ye yapılan yardımın tamamen askıya alınmasından yana olduğunu ortaya koydu.

YÜZDE 72 YARDIMLAR DURSUN DEDİ

İsrail merkezli News12 kanalı tarafından yaptırılan ankette katılımcılara, Gazze'de tutulan esirler İsrail'e iade edilene kadar Gazze'ye yapılan insani yardımın durdurulup durdurulmaması gerektiği soruldu. Yüzde 72'si durması gerektiğini, yüzde 21'i yardımların durdurulmaması gerektiğini, yüzde 7'si ise bilmediğini söyledi. 

ABD'de Üniversiteler Gazze İçin Ayakta ABD'de Üniversiteler Gazze İçin Ayakta

YARDIMLARIN ULAŞMASINA ENGEL OLDULAR

Geçtiğimiz hafta, aralarında 7 Ekim'de Gazze'de esir alınanların akrabalarının da bulunduğu İsrailli protestocular, acil yardımın Kerem Şalom sınır kapısı üzerinden bölgeye ulaşmasını engelledi. İsrail medyasında yer alan haberlerde, protestocuların Gazze'ye giden insani yardım TIR'larını gözetledikleri ve geri kalan esirler serbest bırakılıncaya kadar yardımın kesilmesini talep ettikleri belirtildi. Protestocular birtakım barikatın üzerinden geçerek, geçide doğru birkaç kilometre yürüdüler. Protestocular rejime, Gazze'ye her türlü insani yardımın ulaşmasını yasaklama çağrısında bulundu. 100'den fazla kamyonu alıkoydular, bunların bir kısmı sonunda başka yöne yönlendirildi ve Mısır'da alternatif bir giriş noktası bulmaya zorlandılar, bu da yardımı daha da geciktirip daha fazla kontrole tabi tutmak zorunda kaldı.

Gazze'deki savaşa ilişkin kamuoyu

Ankette İsrail'in Gazze savaşıyla ilgili konulardaki görüşleri ölçmek için bir dizi soru soruldu. Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz operasyonunda İsrail'in başarısızlıklarını araştırmak için bir soruşturma komitesi oluşturulup oluşturulmayacağı sorulduğunda yüzde 61 evet oyu verirken, yüzde 32 bu komitenin derhal kurulması gerektiğini söyledi. Anket sonuçları ayrıca halkın Ulusal Birlik partisi üyesi Gadi Eisenkot'un görevdeki Benjamin Netanyahu'dan daha uygun bir başbakan olacağına inandığını gösterdi; Eisenkot yüzde 36 oy alırken, başbakan yüzde 21 oy aldı.

İsrail rejiminin, Gazze'de tutulan İsraillilerin serbest bırakılmasını ve savaşın 45 gün süreyle durdurulup yüzlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma yapıp yapmayacağı sorulduğunda ise yüzde 35'i desteklediğini, yüzde 50'si ise karşı olduğunu söyledi. Gazze Şeridi'nde Yahudi işgal birimleri kurulması önerisine halkın yüzde 51'i karşı olduğunu belirtirken, yüzde 38'i destek verdi. Ancak Netanyahu bloku seçmenlerinin yüzde 66'sı bu fikri destekliyor.

Kaynak: Milli Gazete / Muhammed Özdemir