Zihinsel Olarak Nasıl Çevik Olabiliriz ?

“Hayatta kalacak olanlar en güçlü veya en zekiler değil, değişimi en iyi yönetebilenlerdir.” Steve Magness, The Science of Running

Zihinsel çeviklik oluşturmak anlamlı sorular sorarak, içgörüler üreterek ve durumları daha iyi zihinsel netlikle analiz ederek daha akıllıca akıl yürütme yeteneğini içerir.

Her senaryoyu zihninizde canlandırıp planlayamazsınız ancak esnek düşünmeyi öğrenebilirsiniz. Değişken bir iş atmosferinde belirsizlik içinde gelişmek için,

Konfor Alanınızın Dışına Bilinçli Olarak Çıkış:

Kendinizi yeni veya sizi rahatsız eden şeyler yapmaya zorlamak, beyninizi rahatsızlığı hayatın bir parçası kabul etmeye ayarlar; değişimi bir tehdit olarak görmeyi bırakır, çeşitli fikirlere daha açık hale gelir ve kaçınmak yerine karmaşıklığı yönetmeyi öğrenirsiniz.

Beyniniz güçlü duygularla boğulmadığında, net düşünebilir. Farklı fikirler arasında hareket edebilir ve olayları esnek şekilde yanıtlayabilirsiniz.

Beyniniz bir meydan okumayı sever ve sık sık meydan okumak onu zihinsel olarak çevik tutacaktır.

Birden Fazla Cevap Bulma Alıştırması:

Bir soruna çözüm ararken çoğumuz akla gelen ilk en iyi fikre razı oluruz. Alternatifleri araştırmak veya diğer bakış açıları için insiyatifi pek kullanmayız. Zihinsel çeviklik, bir soruna birden fazla çözüm aramak, artıları ve eksileri tartmak, o an için en iyiyi belirlemek, harekete geçmek ve devam etmek için merak oluşturmayı gerektirir.

Kendi sınırlamalarınız içinde çalışmadığınızda, dünyayı artık sınırlı bir nehir gibi değil, herkese yetecek sonsuz bir okyanus gibi görürsünüz.

Yaratıcı Düşünme Becerileri:

Merak ve onu yapıcı bir şekilde ifade etme yeteneği, yetişkin olduğunuzda bile sahip olunması gereken harika bir beceridir. Olaylara farklı bakmanızı ve sorunlara yeni çözümler bulmanızı sağlar.

Merak duymadan, statükoyu kabul eder ve işlerin yalnızca belirli bir şekilde yürüdüğünü varsayarsınız. Merakınızı gizli tutarsanız ve onu serbest bırakamazsanız, zihinsel olarak çevik olamazsınız.

Zihinsel Enerjinizi Bilinçli Harcama:



Kontrolünüzün dışındaki olaylara, koşullara ve koşullara odaklanmak, kendinizi güçsüz hissetmenize neden olur; zihniniz sorun ile meşguldür, olasılıkları değerlendiremez. Varsayılan tepkinizi yapıcı davranmaya kaydırmak, sorumluluk almak, eylemlerinizi yönetmeyi öğrenmek, zihinsel enerjinizi ve neyin kontrolünüz altında olduğunu öğrenmek ile gelişen bilinçli bir çaba gerektirir.

Büyüme Zihniyeti:

Kişiliğinizin sabit olduğuna ve çabanın onu değiştiremeyeceğine inandığınızda, zaten yenilgiyi kabul edersiniz. Carol Dweck bunu sabit zihniyet olarak adlandırır. Sabit zihniyet zamanla değişemeyeceğinize inandırarak potansiyelinizi gerçekleştirmenizi engeller; büyüme zihniyeti ise olmak istediğiniz kişiye kendinizi şekillendirme gücü vererek öğrenmenizi ve büyümenizi sağlar.

Zihinsel çeviklik, her şeyden önce öğrenebileceğiniz, büyüyebileceğiniz ve gelişebileceğiniz inancını gerektiren belirsizliğe uyum sağlayabilmekle ilgilidir.





Zihinsel Çeviklik için Diğer Bazı Öneriler:



Şimdi, zihnin bazı statik alanlarını harekete geçirmek için bazı etki oyunları ve aktiviteleri önereceğim.



Bu tür oyunlar ve hareketler, hali hazırda ortalama yaşını almış veya erişkinlik yaşına yaklaşan bir kişiye önerilebilir;



• Bulmacalar, düşünceleri ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olur, bir kelime hazinesi envanteri yapmanıza izin verir. Bir bulmaca yapıldığında, bilgiye yaklaşmak için beyinde düşünmeye ve zihni harekete geçirmeye çalıştığı tepkiler yaratmaya çalışır.



• Alfabe çorbası, anlamı ne olursa olsun kelimelerle dikkat çekmek ve zihindeki görsel süreçleri harekete geçirmek için çok iyi olan bu oyunlar, daha hızlı yanıt verilmesine ve eylemlerin kısa sürede çözülmesine yardımcı olur.



• Zeka testi, kendini tanıma düzeyini takdir etmek, zihnimizin bir şeyleri ne kadar hatırlayabildiğini ve belirli sorunları nasıl çözebileceğimizi gözden geçirmek için muhteşemdir.



• Mantık oyunları, ilk bakışta basit gibi görünen problem çözme yoluyla çözüm üretme amacı ile düzenlenmiştir. Zihni harekete geçirmek ve formda tutmak için harikadırlar.



• Matematik problemleri, bir tür endişe oluşturabilecek bir alıştırma olsa da, memnuniyeti artırmak ve sayılara ne kadar hakim olduğumuzu kontrol edebilmek amacıyla oluşturulmuş çok eğlenceli Matematik oyunları var.



• Hikayeleri okuyun, bu eylem üreticiliği ve hayal gücünü geliştirmeyi, düşüncelerin sizi ilginç hikayelerle ilgili görselleştirmeler oluşturmaya ve yönlendirdiği hikayeleri ve maceraları okumaya devam ettirmeye çalışır.



Eğer her şeye rağmen zihin dağınıklığınız geçmiyor ve zihinsel çevikliği sağlayamıyorsanız mutlaka bir profesyonel yardım almalısınız. Bunun için telefon veya whatsapp ile ulaşabilirsiniz.  0544 7243650 den haydi şimdi beni arayın.