Toplumdaki Değerlerin Edinilmesinde Ailenin Büyük Rolü
Hayatımızdaki insani değerler tutumlarımıza ve davranışlarımıza rehberlik eden ilkelerdir.
Değerlerimiz içinde doğup ,büyüdüğümüz toplumda ve ailede etkileşime girdiğimiz ebeveyn ve çok çeşitli bireyler aracılığı ile öğreniriz. Tabi bunların yanında diğer bazı faktörlerde çok önem arz etmektedir aile ortamı başlıca faktörler arasında fakat sosyolojik ,kültürel ve çevresel faktörlerde bunlara dahildir.
Çocuklarımıza değerlerimizi aktarmak isterken kendimizde bu değerlere ne kadar önem veriyoruz bunlara da bir bakmamız gerekir.
Şöyleki çocuklarımız 0-7 yaş arasındaki dönemde aileden özellikle ebeveynlerinden ne öğrenirlerse ,onların hayatında kimliğinin alt yapısını oluşturmaktadır.
Siz değerli ebevyenlerim , özellikle çocuk yetiştirirken bu hususlara imtina ile yaklaşın. Bu değerleri küçükken altın işler gibi özenle verebilirsek, çocuğun yetişkin olduğunda zenginleştirilmiş bir insani değerler altyapısına sahip olur, çünkü sizler sadece bir çocuk değil,bir birey, bir insan, topluma bir ferd ,dünyaya faydalı bir insan yetiştiriyorsunuz.
Çekirdek ailemizde değeri oluşturan algımız bilinçli ve farkındalıklı ise çocuğun otomatik olarak hafızasında yer edinir ve kayıtta kalır. Bu değerler çocuğun yetişkin olana kadar ki evrede, bir ömür boyu hayatına rehber edineceği kimliğini oluşturur.
Aile kurumu milletlerin devamlılığını sağlayan, kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve insan değerlerinin koruyucusu olan en temel ulvi kurumdur.
Milletlerin uygarlık tarihi boyunca yükselişi ve çöküşü ile sahip oldukları aile değerleri arasında doğrudan bir ilişki olduğu görülmektedir.
Tarih boyunca aile değerlerine verdiği önemle bilinen milletimizin,bu sayede kültürel kimliğini koruyacağına, varlığına aileden aldığı güçle sürdürmeye devam edeceğine ve aileye verdiğimiz önem sayesinde insanlığın ve toplumun geleceğe daha emin adımlarla ilerliyeceğine inanıyorum.
Aile hayatını bütüncül bir yapı olduğunu bilip ona göre ele almak gerekir.
Her ailede farklı dönemlerde yaşanabilecek sorunlar olabilir,bunların çözümüne hizmet edecek farkındalıkları oluşturmak ve becerileri kazanmak çok önemli bu noktada uzman ruh sağlığı çalışanlarından destek alabilirsiniz.
Aile güçlendirilmesi toplum açısından çok önem arz ediyor.
Güçlü bir aile yapısına sahip toplumların uzun süre varlığını devam ettirebildiği bilinen bir gerçektir.
Değerli okurlarım sizlere mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.
Sevgilerimle...
Uzman Psikolog & Sosyolog & Sosyal Hizmet Uzmanı
Rukiye Sultan Gür