‘Kan dökülmesin’ protestolarına bile yasak getiren Avrupa’nın ardından ABD Başkanı Biden da bugünkü ziyaretiyle İsrail’e ‘Ne olursa olsun arkanızdayız’ mesajını perçinleyecek. ‘Teröre cevap’ adı altında 12 gündür bir millet katledilirken Batılı başkentlerin katliama kapı aralayan körü körüne desteği insanlığın ortak vicdanını kanatıyor.

Dünya hiçbir şey yapmadan izlerken Gazze’deki kan gölü her saat büyüyor. İsrail ile Hamas’ın karşılıklı saldırılarında can kayıpları 4 bini aştı. Batılı ülkelerin Tel Aviv’e koşulsuz desteği ise İsrail’in vahşetine meşruiyet kazandırma çabasına dönüştü. Birçok Avrupa ülkesinde sivil katliamının durdurulmasına dönük eylemler yasaklanırken BM Güvenlik Konseyi’ndeki ‘insani ateşkes’ önergeleri de ABD, İngiltere ve Fransa’nın oylarıyla reddedildi.

BIDEN TEL AVİV ZİYARETİYLE TAM DESTEĞİNİ VURGULAYACAK

Savaş gemileri gönderen Washington da desteği bir adım ileri taşıyor. ABD Dışişleri, Başkan Joe Biden’ın bugün İsrail’i ziyaret ederek savaş stratejisine ilişkin kapsamlı bilgi alacağını duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant “Akdeniz’de dalgalanan Amerikan bayrağının ne anlama geldiğini herkes biliyor” dedi. Öte yandan kara harekatının Biden’ın ziyaretinin ardından başlayacağına dönük iddialar kamuoyuna yansıdı.

HER SAAT ÜÇ ÇOCUK CAN VERİYOR!

Karar'ın haberine göreine göre, İsrail’in Gazze’ye bombardımanında 750’si çocuk olmak üzere 2 bin 800’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Her 5 dakikada 1 Filistinli’nin, her bir saatte de 3 çocuğun can verdiği duyuruldu. Dünya Sağlık Örgütü ise 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki sağlık hizmetlerine yönelik 41 teyit edilmiş saldırı düzenlediğini bildirdi. Birleşmiş Milletler de Gazze’de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını kaydetti.

1810krt01a-tum.jpg

Dünyanın sadece izlemekle yetindiği Gazze’deki sivil katliamlara karşı ABD ve Avrupa’nın İsrail’e politik desteği en ufak ivme kaybetmiyor. Nitekim İsrail’e en büyük uçak gemilerini gönderen ve bölge ülkelerine gözdağı veren ABD Başkanı Joe Biden şimdi de ‘tam destek’ politikasını bizzat İsrail’e giderek daha da perçinleyecek. Biden, bugün İsrail’i ziyaret ederek, İsrail’in “savaş hedefleri ve stratejisi” hakkında kapsamlı bir brifing alacak.

Biden İsrail ziyaretinin ardından da Ürdün’e geçerek burada, Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek. Birçok Avrupa ülkesinde sivil katliamının durdurulmasına dönük eylemler yasaklanırken BM Güvenlik Konseyi’ndeki ‘insani ateşkes’ önergeleri de ABD, İngiltere ve Fransa’nın oylarıyla reddedildi. Tel Aviv’de basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Hamas’ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini söyledi.

Blinken, Biden’ın, mevcut krizden istifade ederek İsrail’e saldırmak isteyebilecek üçüncü aktörlere bunu yapmamaları yönündeki mesajını yineleyeceğini kaydetti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da “Akdeniz’de dalgalanan Amerikan bayrağının ne anlama geldiğini herkes biliyor” dedi.

Öte yandan kara harekatının Biden’ın ziyaretinin ardından başlayacağına dönük iddialar kamuoyuna yansıdı. Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesindeki haberde, kara harekatının Biden’ın İsrail ziyareti tamamlandıktan sonra başlayacağına dair işaretlerin arttığı belirtildi. Haberde, “Spiegel’in edindiği bilgiye göre, İsrail’in bu ziyaret sürerken kara harekatını başlatarak Biden’ı karşısına alması neredeyse imkânsız” denildi.

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’de insani ateşkesin sağlanmadığını bir kez daha dile getirdi. Olası kara harekatına ilişkin de konuşan sözcü, “Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmaya devam ediyoruz. Herkes kara harekatından bahsediyor ama sonraki aşama başka bir şey olabilir” dedi. srail’in eski Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, ABD Başkanı Joe Biden’ın yapacağı ziyaretin İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne olası kara harekatını “biraz geciktireceği” yorumunda bulundu.