Gazze’de bir millet dünyanın gözü önünde soykırıma uğrarken Batılı halklar insanlık suçuna karşı sokaklara döküldü. Sivil toplum bilinciyle gösterilen tepki hükümetleri tavırlarını gözden geçirmeye zorladı. İslam dünyasında ise ne meydanlar ne hükümetler ses yükseltti. Türkiye’de protesto, parti mitingleri ve kafe baskınlarıyla sınırlı kalırken ‘gemilerle çelik gitti’ iddiası bile sorgulanmadı. Geride utandıran tablo kaldı.

İsrail’in 17 binden fazla insanı katlettiği vahşi saldırılarda iki ay geride kaldı. İnsanlık suçu karşısında İslam dünyasında caydırıcı bir tepki oluşmadı. Sokak protestoları ilk haftalarda yapılan bir iki eylemle sınırlı kaldı. Hükümetlerin tepkisi cılız kınamalardan öteye geçmedi. Türkiye’de de tepkiler, İsrail’le bağı tartışmalı şirketlere boykot ve kafe baskınlarıyla şekillendi. Tel Aviv’e çelik, gıda, içlik gönderildiği iddialarına dönük sorular yanıtsız kaldı.

BATI’DA KESİNTİSİZ PROTESTO DALGASI OLUŞTU

İslam dünyasındaki tablo vicdanları sızlatırken Batı’da halkların etkin protestoları öne çıktı. Netanyahu’ya koşulsuz destek veren Beyaz Saray bile sokakların ‘Vahşete destek verirsen oy yok’ resti karşısında söylemini törpüledi. Sivil toplumun isyanı son olarak Britanya’da yükseldi. İnsan hakları savunucuları Bournemouth, Glasgow, Brighton ve Lancashire’da savunma sanayi şirketlerinin önünde toplandı. ‘İsrail’e silah ticaretini durdurun’ çağrısı yaptı.

BURADA KAFEYE BASKIN ORADA SİLAH FABRİKASINA ABLUKA

Türkiye’de, İsrail’e tepki gösteren gruplar Kuveytli şirketin sahibi olduğu kahve zincirine baskın düzenledi. İngiltere’de ise yüzlerce kişi dört kentteki savunma şirketlerinin fabrikalarını ablukaya aldı. İsrail’e silah satışının durdurulmasını istedi.

GUANTANAMO PROTOKOLÜ SİVİLE UYGULANMIŞ

İsrailli askerlerin bir grup insanı çıplak ve gözleri bağlanmış halde gözaltına aldığına dönük görüntüler infial yarattı. Gazze'de çekilen kareler için Tel Aviv 'Hamas militanları' iddiasını ileri sürerken fotoğraftaki bazı sivillerin kimliklerini aileleri teşhis etti. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü, gözaltılardan bir fotoğraf paylaşarak "İsrail ordusu Filistinli sivilleri ağır şekilde istismar etti" notunu düştü.

0912krt01a-tum.jpg

Karar'da yer alan habere göre, Ekim’de başlayan Hamas-İsrail çatışması Filistinlilerin imhasına dönerken İsrail kuvvetleri verilen ‘insani ara’ sonrası Gazze bombardımanını artırarak sürdürüyor. Gazzelilerin üzerine gökten adeta ölüm yağarken uluslararası toplum katliamları durdurmaya yarayacak herhangi bir adımı atamadı. İsrail, iki ayı geçen süre boyunca 17 binden fazla insanı katlederken, İslam dünyası bu insanlık suçu karşısında caydırıcı bir tepki oluşturamadı. İslam dünyasında hükümetlerin bir çoğu İsrail’e karşı herhangi bir yaptırıma yönelemezken düzenlenen halk gösterileri de ilk haftalarla sınırlı kaldı.

11 Kasım tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Ortak Zirvesi, Gazze gündemiyle olağanüstü toplanırken bu toplantıdan da İsrail’in saldırılarını durduracak etkili bir karar çıkmadı. Türkiye’de ise tepkiler, İsrail’le bağı tartışmalı şirketlere boykot, parti mitingleri ve kafe baskınlarıyla şekillendi. Kamuoyunda tartışma yaratan kafe protestolarında zaman zaman gerilim yükseldi. Eylem biçimine tepki gösteren vatandaşlar ‘İsrail’i durdurmanın doğru yolu bu değil’ yorumları yaptı.

Türkiye’de İsrail protestoları boykot ve kafe baskınları arasına sıkışırken ortaya atılan ‘İsrail ile sürdürülen ticaret’ iddialarına ise yanıt alınamadı. Süreç boyunca İslam dünyasının İsrail katliamlarını önleme noktasında yetersiz kalışı tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarken Avrupa ve Amerika’da eylemler hiç durmadı. Kendi hükümetlerinin bu konudaki tavrını da sert biçimde eleştiren eylemciler, başkentler başta olmak üzere şehir meydanlarında sürdürdükleri eylemlerine ara vermedi.

F-35 FABRİKASI ÖNÜNDE PROTESTO

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, İngiltere’nin Dorset, Bournemouth, Lancashire, Brighton ve İskoçya’nın Glasgow kentlerinde Filistin destekçileri F-35 tipi savaş uçakları için parça üreten savunma sanayi firmalarının önünde protesto düzenledi.

En büyük gösteri yaklaşık 600 kişinin katılımıyla Dorset’teki Eaton Mission Systems adlı firmanın girişinde düzenlendi. Göstericiler, sık sık “Eaton Mission, utan utan, işlenen tüm suçlarda senin adın var” ve “Kapatın” sloganı attı. Göstericiler, firmaların önünde “Burada üretilen silahlar Gazze’de ölüme neden oluyor”, “Özgür Filistin” ve “Bu fabrika soykırıma silah sağlıyor” yazılı pankartlar açtılar.

FİLİSTİN KIZILAYININ ÇEVRESİ VURULDU

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentindeki Filistin Kızılayı merkezi çevresini vurması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Filistin Kızılayının sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları Han Yunus’ta 14 bin Filistinlinin sığındığı Kızılay merkezi çevresiyle Emel Hastanesi yakınlarını bombaladı. Bombardıman sırasında Kızılay merkezinin kapı ve camları kırıldı. Saldırı merkezdeki binlerce kişi arasında büyük paniğe yol açtı. İsrail bombardımanının ardından çok sayıda ölü ve yaralının Emel Hastanesi’ne getirildiği aktarıldı. Öte yandan İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında şu ana kadar 7 bin 112’si çocuk, 4 bin 885’i kadın olmak üzere 17 bin 487 Filistinli öldü. Enkaz altında ise henüz ulaşılamamış binlerce ölü olduğu bildiriliyor.

MESCİD-İ AKSA’DA CUMA NAMAZI KILMAK İSTEYENLERE PİS SU SIKILDI

Cuma günleri normalde 100 ila 150 bin kişinin saf tuttuğu Mescid-i Aksa’da 7 Ekim sonrası 8 haftadır karşılaşılan durum bu hafta da tekrarlandı ve İsrail’in engellemesi nedeniyle sadece 5 bine yakın Müslüman burada namaz kılabildi. İsrail güçleri, Eski Şehir bölgesinde demir bariyerlerle kurduğu kontrol noktalarında kimlik denetimi yaptı ve çok sayıda Filistinliyi geri gönderdi. İsrail güçleri, Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Filistinli gençlere zaman zaman müdahale ederek onları tartakladı. Cuma namazı için Aksa’ya alınmayan Filistinliler, namazlarını Harem-i Şerif çevresinde kıldı.

ABD ile İsrail Arasında Büyük Kriz Açıklamalar Peş Peşe Geldi ABD ile İsrail Arasında Büyük Kriz Açıklamalar Peş Peşe Geldi

Yüzlerce Filistinli, Mescid-i Aksa’yı karşıdan gören Ra’s el-Amud Mahallesi’ndeki camide ve caminin çevresindeki kaldırımlarda saf tuttu. İsrail güçleri, namazı Mescid-i Aksa yakınındaki Vadi el-Cevz Mahallesi’nde kılan Filistinlilere ise göz yaşartıcı gazın yanı sıra TOMA’dan sıkılan pis kokulu sularla müdahale etti. TOMA’dan sıkılan pis su Mescid-i Aksa çevresindeki sokaklarda kalıcı kötü koku oluşturdu.