Gazze'deki çatışmalara 4 günlük veren insani ara anlaşması kapsamındaki esir takası, İsrail’in bazı maddelere uymadığı iddiası sebebiyle gecikti. Hamas’ın esir takasını ertelemesinin ardından Mısır ile Katar devreye girdi ve kriz aşıldı.

İsrail ile Hamas arasında varılan mutabakat kapsamında karşılıklı esirlerin serbest bırakılmasına bugün de devam etmesi beklenirken sürpriz bir gelişme yaşandı.

Hamas, rehinelerin serbest bırakılmasının ertelendiğini duyurdu ve gerekçe olarak İsrail’in Gazze’nin kuzeyine yönelik insani yardıma izin vermemesini gösterdi:

“İsrail, esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’nin kuzeyine insani yardımların girişiyle ilgili mutabakata uyana kadar esirlerin serbest bırakılmasını erteledik.”

İSRAİL MADDELERE UYMADI”

Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan, “İsrail şu ana kadar güvenliğin sağlanması, Gazze’nin kuzeyine giriş yapacak yardım tırlarının sayısı, serbest bırakılacak Filistinli esirlerin isimleri ve koşulları ilgili maddelere uymadı. Bu durum, mutabakatı tehlikeye soktu ve biz de sorumluluklarını yerine getirmeleri için arabulucuları İsrail’in ihlalleri konusunda bilgilendirdik” dedi.

İsrail’in anlaşmayı birçok kez ihlal ettiğini belirten Hamdan, “Dün ve bugün Gazze’ye toplamda 340 yardım tırı girdi, bunlardan sadece 65’inin kuzeye girişine izin verildi. Bu rakam uzlaşmada belirtilen sayının yarısından bile az” diye konuştu.

Hamdan, buna ek olarak İsrail’in, kuzeye gitmek isteyen Filistinlilere ateş açıp, Gazze üzerinde keşif uçakları uçurmaya devam ederek anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi.

Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda varılan mutabakatın başarılı olması konusunda kararlılıklarını dile getiren Hamdan, “Düşman bu mutabakata uyduğu sürece biz de buna uyacağız. Bu anlaşma başarısız olursa bunun tek sorumlusu İsrail’dir” dedi.

KATAR: ENGELLER ORTADAN KALKTI

Mısır’ın da devreye girdiği kriz devam ederken Katar Dışişleri Bakanlığısözcüsü Macid el-Ensari, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Mısır ve Katar’ın, taraflarla gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından mutabakatın uygulanmasının önündeki engeller ortadan kaldırıldı. Bu gece 39 Filistinli esire karşılık 13 İsrailli esir serbest kalacak” bilgisini paylaştı.

Ensari, mutabakat kapsamı dışında bazı yabancı uyrukluların da serbest bırakılacağını kaydetti.

HAMAS SERBEST BIRAKTI

Katar’ın açıklamasından sonra Hamas, saatler gece yarısına doğru yaklaşırken 13 İsrailli ve 4 yabancı uyruklu kişiyi Kızılhaç’a teslim etti.

İsrail’in 42 Filistinliyi serbest bırakması bekleniyor.

İnsanlığın Vicdanı Sokakta:‘Sokağın Vicdanı’ Sesini Yükseltti. Avrupa ve ABD  Şehirlerinde Meydanlar Hiç Boşalmadı İnsanlığın Vicdanı Sokakta:‘Sokağın Vicdanı’ Sesini Yükseltti. Avrupa ve ABD Şehirlerinde Meydanlar Hiç Boşalmadı

İSRAİL: MUTABAKATA BAĞLIYIZ

Bu sırada İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, esir takasında yaşanan gecikmeye ilişkin değerlendirmede bulundu.

Mutabakata bağlı olduklarını ifade eden Hagari, Gazze’nin güneyi ile kuzeyine yardım TIR’larının girişine izin verdiklerini söyledi.

İsrail ordusunun cuma günü serbest bırakılan esirlerle ilgili soruşturma yürüttüğünü belirten Hagari bu sonuçların açıklanmayacağını da kaydetti. (AJANSLAR)