Fidan ve Blinken, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmeden önce basına görüntü verdi.

Ardından iki bakanın görüşmesi başladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye gelmeden önce Orta Doğu turu çerçevesinde önce İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret etmişti.

Blinken ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ( BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdiği Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir arara gelmişti.

Batı Şeria'nın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) geçerek GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile görüşen Blinken, buradan Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmiş, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze'deki gelişmeleri ele almıştı.

Filistin-İsrail savaşında tansiyon yükselirken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Orta Doğu turu kapsamında Türkiye’yi ziyaret eden  ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile bugün bir araya geldi.

ABD ve Türk Dışişleri yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bakanlar ve heyetler arası görüşmeler iki buçuk saat sürdü.

Blinken görüşme sonrası açıklamasında, Fidan’la verimli bir toplantı yaptıklarını belirterek Gazze’ye yardımları ve barış çabalarını ele aldıklarını söyledi. “İnsani yardım için çatışmalara ara verilmesi rehineler konusunda mesafe kat edilmesine bağlı” diye konuşan Blinken, çatışmaların Batı Şeria’ya yayılmaması için İsrail’in verdiği taahhütleri yakından izlediklerini ifade etti.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, görüşmenin içeriğiyle ilgili dikkat çeken bir haber yayınladı. Habere göre görüşmede Türk yetkililer “Gazze’de koşulsuz ateşkes” için ABD’ye baskı yaparken ABD de Türkiye’den bazı taleplerde bulundu.

‘TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜK TEKLİFİ ELE ALINDI’

Avrupa Birliği (AB)Mülteci Yardımının Hesabını Sordu, Ankara Kem-Küm Etti... Avrupa Birliği (AB)Mülteci Yardımının Hesabını Sordu, Ankara Kem-Küm Etti...

Hamas ve İsrail arasındaki olası esir takasının da gündeme geldiği aktarılan haberde, ABD’nin Türk yetkililere Hamas’a elindeki İsrailli esirleri bırakması için daha fazla baskı yapma çağrısında bulunduğu kaydedildi. Türk yetkililerin ise esir takasının karşılıklı olması ve İsrail’in de elindeki Filistinli esirleri bırakması gerektiği görüşünü ilettiği belirtildi.

Al Jazeera, Ankara’nın Gazze’de ateşkes için garantörlük teklifini bugünkü görüşmede de gündeme getirdiğini, ateşkesin uluslararası olarak denetlenmesini istediğini aktardı.

Öte yandan haberde, ABD tarafının ateşkes yerine Gazze’de “insani ara” konusunda ısrarcı olduğuna dikkat çekildi.

İsrail’e destek veren ABD yönetiminden yetkililer, daha önce Gazze’de ateşkesin Hamas’ın işine yaracağını savunmuştu.