İsrail'le Ticaret Bir Haftadır Tam Gaz:Rakamlarla Ticaretin Boyutları İsrail'le Ticaret Bir Haftadır Tam Gaz:Rakamlarla Ticaretin Boyutları

Meclis'te görüşülmeye başlanan ekonomik konularda toplam 28 yasa ve 2 kanun hükmünde kararnamede yapılan 80 maddeyi içeren "torba teklif" ile şirketlere önemli vergi istisnaları getiriliyor. Kur korumalı mevduatlara sağlanan kurumlar vergisi muafiyeti, bu yıl için 60 milyar TL'yi, gelecek yıl içinse 20 milyar TL'yi bulacak. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; CHP İzmir  Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Cumhurbaşkanına 2028 sonuna kadar verilen yetkilerin daha 5 yıl uzatılmasına dikkat çekerek, "Parlamentonun yetkileri Cumhurbaşkanına devrediliyor. Bu torba kanunun adını şöyle koyalım: 'Cumhurbaşkanına verilen yetkilerin artırılması hakkında ve diğer kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun' diyelim. Bu anayasaya aykırı" ifadelerini kullandı.

Teklif, yapılan mal ve hizmet teslimleri ile tesislerin kiralanmasında KDV istisnasını 31 Aralık 2028'e kadar uzatıyor. Bu istisna kapsamında yılın ocak-eylül döneminde beyan edilen istisna tutarının yaklaşık 34.4 milyar TL olduğu belirtiliyor.

Devam eden yapım işi sözleşmelerinde 2024'te yapılacak imalatlar için ek fiyat farkı verilmesi maliyetinin de yaklaşık 82.9 milyar TL olacağı öngörülüyor.

Ayrıca, finansal zorluk yaşayan firmaların borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında Ekim 2019-Temmuz 2023 arasında büyük ölçekli 141 milyar 513 milyon TL, küçük ölçekli ise 488 milyon TL olmak üzere toplamda 142 milyar TL borcun yeniden yapılandırıldığı ifade  ediliyor.

Bunun yanı sıra, 2014'ten önceki genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi kapsamında 1.8 milyon kişinin bu durumdan faydalanacağı ve 1.8 milyar TL'nin tahsilatından vazgeçileceği belirtiliyor.

Uçak kiralamalarına ilişkin düzenlemeyle talebin yoğun olduğu dönemlerde yolcu taşımacılığı için yurtiçinde kurulu şirketlerin, yurtdışından hava araçları da kiralayabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, memur konfederasyonları tarafından komisyona iletilen talepler arasında 3600 ek gösterge ve memurların emekli aylıklarının günün şartlarına göre yükseltilmesi de yer  alıyor.

Kaynak: Milli Gazete