Cumhurbaşkanı Erdoğan  tarafından duyurulan projede 2+1 daireler için başlangıçta 894 TL'den başlayan taksitlerle, 3+1 daireler için 1022 TL'den başlayan taksitlerle 240 ay ödeme imkanı ve yüzde 10 peşinat sunulmuştu. Ancak son açıklamalarla beraber konut fiyatları ve ödeme koşullarındaki değişiklikler, 5750 ailenin tepkisine neden oldu

Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı

VADE SAYISI 180 AYA İNDİRİLDİ

Özlem Songül Abayoğlu'nun Evrensel'de yayımlanan haberine göre, TOKİ  konutlarının en düşük peşinat bedeli 275 bin lira olarak revize edilirken, vadenin 240 aydan 180 aya düşürüldüğü belirtildi. Söz verilen 300 bin TL civarındaki konutların ise şu an 3 milyon TL'nin üzerinde fiyatlara sahip olacağı ifade edildi. Bu durumda hak sahiplerinin  aylık ödeyecekleri taksit miktarı 13 bin ila 18 bin lira arasında değişecek. Ayrıca, bu tutarın her sene memur maaşlarındaki artış oranında artacağı kaydedildi.

Projeye başvuran bir hak sahibi, eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı  Murat Kurum ve Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak, projede yaşanan gecikmelerin maliyet artışlarının vatandaşlara yansıtılmayacağı vaadinde bulunduklarını ancak bu durumun gerçekleşmediğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRETLİDEN 400 BİN LİRA PEŞİNAT İSTENDİ

Konuşan bir diğer hak sahibi, projenin ilk duyurulduğunda ödemelerin sabit olacağını hatırlatarak, şu anki durumda konut fiyatlarının memur maaş artışlarına paralel olarak yükseleceğini ve aylık taksitlerin 18 bin liraya kadar çıkabileceğini belirtti. Şu an asgari ücretin 11 bin lira olduğunu ve 400 bin liraya yakın bir peşinat istendiğini dile getiren vatandaş, bu durumun dar gelirli aileler için değil ticari amaçlarla yapıldığını düşündüğünü dile getirdi.

"AYLIK TAKSİT YÜZDE 157 ARTTIRILDI"

Projeye başvurduğu zamanın koşullarına değinen bir başka hak sahibi, şu an evli ve iki kişinin de çalıştığını ancak geleceğin belirsiz olduğunu ifade etti. Eşinin özel sektörde çalıştığını ve işten çıkması durumunda sadece kendi maaşının kalacağını belirten kişi, Cumhurbaşkanı'nın kira fiyatları konusundaki eleştirilerini hatırlatarak, şimdi ise TOKİ'ye aynı eleştiriyi yönelttiklerini söyledi. Projeye başvurdukları dönemde asgari ücretin 2020 lira olduğunu ve aylık taksit tutarının 894 TL olduğunu belirten vatandaş, bu tutarın şu an asgari ücretin yüzde 157'sine kadar çıktığını dile getirdi.