Münafıklığın alameti üçtür. Her kimde bu üç alamet varsa imanını tazelesin ve tövbe etsin. Ebû Hüreyre  radıyallahu anh’ den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem  şöyle buyurdu:

“Münafığın alâmeti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder.”

Konuştuğunda yalan söyler. Karşındaki kişiye “bu yine yalan mı söylüyor” hissini ve düşüncesini veriyorsan bir daha düşün hayatına soktuğun yalanları ve seni insanlar karşısında düşürdüğü durumu.

Emanet verildiğinde ihanet eder. Her ne olursa olsun sana verilen emanete sahip çıkıp korumaz isen dünyada yaptığın veya yapmaya çalıştığın iyilikler adına ne varsa tekrar kontrol et ve nerede hata yaptığına bak.

Verdiği sözde durmaz. Verdiğin sözde durmuyor veya sürekli erteliyorsan hayatına aldığın insanların sana karşı olan güvenlerinin nasıl yok olup gittiğini seyretmek zorunda kalırsın.

 O giden canlar emin ol bir daha senin hayatının bir parçası olmak istemeyeceklerdir.

Bu üç haslet hayatımızda var mı, varsa neresinde. Eğer tam hayatımızın ortasında ise vay halimize.

Bu can bize emanet. Ölüm gelip kapımızı çaldığında şu üç alametin hayatımızda olmaması için hem dua edelim hem de bunun için çabalayalım.

Hak vaki olduğunda, bu dünyadan göçerken, emaneti sahibine tertemiz teslim edebilmek, hayatımızdan eğer var ise bu üç alameti çıkarabilmek, örnek bir insan, örnek bir Müslüman olarak adımızın anılmasına vesile olacak ameller ve güzellikler ile kabir hayatımıza merhaba diyebilmek duası ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA