Sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve saat saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde yıkıma neden oldu. Deprem sırasında canlı yayında olan haber kanalları binaların yıkılma anlarını görüntüledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verdiklerini açıkladı. AFAD, depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 1014 olduğunu duyurdu. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 kişi yaşamını yitirdi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 yaralandı.  2824 binanın da yıkıldığı ihbarı AFAD’la paylaşıldı. 

Denetime tabi kamu binaları depremde yerle bir oldu. İskenderun ve Antakya’daki devlet hastaneleri, Hatay’daki polis evi, havalimanları ve otoyollar kullanılamaz hale geldi.

Bazı havalimanları kapatıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,  Hatay Havalimanı'nın uçuşlara tamamen kapatıldığını, Kahramanmaraş ve Gaziantep havalimanlarının da sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu. 

İşte yaşanan gelişmeler

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de  7.7 büyüklüğünde depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. 

Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Nurdağı, Gölbaşı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğalgaz akışı durduruldu.

Depremden etkilenen illerde okullar ve üniversiteler tatil edildi

Oktay, depremden etkilenen 10 ilde eğitime bu hafta ara verildiğini duyurulurken ilerleyen dakikalarda Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi. Buna göre, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da eğitim-öğretime 2 hafta ara verildi. Yüksek Öğretim Kurumu da depremin etkili olduğu 10 ilde yükseköğretime ara verildiğini belirtti. Açıklamada, "Öğrencilere 6-17 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sınav ve devam konularında gerekli kolaylıklar sağlanacaktır" denildi.

AFAD'dan iletişim uyarısı: Haberleşmelerinizi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın

Pek çok ilden deprem bölgelerine personel ve erzak yardımı yola çıktı. AFAD, vatandaşları deprem sonrası cep telefonlarıyla iletişime dair, "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" diye uyardı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan da vatandaşları yolları boş bırakması, telefonları meşgul etmemesi, hasarlı evlere girilmemesi konusunda uyardı.

Pegasus Hava Yolları'ndan deprem bölgesi için ek sefer planladı

Pegasus Hava Yolları, yardım ekipleri ve bölgeye gitmek isteyenler için ek sefer planlaması yapıldığını, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır'a ve bu illerden Sabiha Gökçen'e dönüşler için ek sefer planlamalarının gerçekleştirildiğini duyurdu.

Bazı tren seferlerine ara verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, depremler nedeniyle Fırat Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi, 4 Eylül Mavi Ekspresi, Van Gölü Ekspresi ile İslahiye-Mersin ve Gaziantep-Nizip arası trenlerin bazı seferlerine ara verildiğini duyurdu.

Bu haftaki genel kurul görüşmeleri ertelendi

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, muhalefetle birlikte bu haftaki genel kurul görüşmelerinin ertelenmesi kararı aldıklarını duyurdu.

AFAD'dan yeni depreme ilişkin açıklama

AFAD Deprem Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Bu depremin sonrasında yine 100’ün üzerine 3 tanesi 6.6 büyüklüğünün zerinde olmak üzere artçı sarsıntılar meydana geldi. Ancak  az önce yine aynı bölgede yine Kahramanmaraş sınırları içerisinde Elbistan merkezli bir başka deprem meydana geldi. Bunların her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Bu artçı sarsıntılar uzun bir süre devam edecektir. 6.7- 6.6 büyüklüklerine kadar artçı sarsıntılar bölgede devam edecektir. Bu sarsıntılar da bu kadar büyüklükteki bir depremden sonra bir yıl kadar devam edecektir diye tahmin ediyoruz. Vatandaşlarımız kesinlikle hasarlı binalara girmesin" açıklamasında bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş'ta 7.6 şiddetinde yeni bir deprem daha meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin depremin büyüklüğünü 7.5 olduğunu duyururken deprem Ankara, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Malatya'da da hissedildi, bazı binalar yıkıldı. AFAD ise saat 13.24 olarak kaydettiği depremin büyüklüğünü 7,6 olarak açıkladı.

Art arda şiddetli artçı depremler: Canlı yayında bir bina yıkıldı

Sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından şiddetli artçılar devam ediyor. Arama-kurtarma çalışmaları sırasında yaşanan artçılar nedeniyle haber kanallarının canlı yayın yaptığı sırada birçok bina yıkıldı. Ekipler geri çekilmek zorunda kaldı.

Erdoğan güncel can kaybı sayısını açıkladı, "Sayının nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz" dedi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde 912 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 385 kişinin yaralandığını açıkladı. Erdoğan, enkaz altından da 2 bin 470 kişinin kurtarıldığını belirtti. Erdoğan, "Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışması sürdüğü için ölü ve yaralı sayısının nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz" dedi.

AFAD depremin büyüklüğünü güncelledi

AFAD, Kahramanmaraş’taki depremin büyüklüğünü 7.7 olarak revize etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca planlanan etkinlikler iptal edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, Bakanlık birimlerince planlanan etkinliklerin iptal edildiğini bildirdi.

Kandilli Rasathanesi: Doğu Anadolu zonunda olan bir deprem, yaklaşık 180 km’lik bir kırık meydana geldiği tahmin ediliyor

Kandilli Rasathanesi ve Deprem araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, şu açıklamalarda bulundu:

"Sabah 04.17’de merkez üssü Gaziantep şehit kamil olan AFAD’ın bulduğu  Kahramanmaraş Türkoğlu olan bir deprem yaşadık. Bu deprem Kahramanmaraş-Gaziantep il sınırlarına yakın olduğu için bulunan lokasyonlardan böyle il farkı var gibi görünüyor ama iki kurumun da bulduğu büyüklük ve lokasyon birbirine çok yakın. Doğu Anadolu zonunda olan bir deprem ve 8-10 ilde ciddi anlamda hissedilen bir deprem. Yaklaşık 180 km’lik bir kırık meydana geldiği tahmin ediliyor. 17 Ağustos depreminden sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Bu da doğu Anadolu fayı üzerinde kırılmamış bir segmentin kırılması ve artçılara da baktığımız zaman şu ana kadar 48 taneyi, halen artçı depremler oluyor. Bu depremlerin de uzunca süre de sürmesi, aylarca belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. Dolayısıyla 6’nın üzerinde artçı depremler yaşayabiliriz."

Bahçeli'den milletvekillerine deprem görevlendirmesi

MHP'den yapılan açıklamada, "Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli'nin talimatlarıyla, deprem bölgelerinde incelemelerde bulunmak ve aziz milletimizin yaşadığı sıkıntıları paylaşmak üzere Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Sadir Durmaz başkanlığında, Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan ve Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’dan oluşan bir heyet görevlendirilmiştir" denildi. Açıklamada, "Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bakan Akar: 3 şehit ve yaralılar var

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz" duyurusunu yaptı.

Yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durduruldu

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, “Ülkemizde yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Depremin etkili olduğu 10 ilde yükseköğretime ara verildi

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) "Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir. Bu bölgede yaşayan ve diğer illerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere 6-17 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sınav ve devam konularında gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Ayrıca depremden etkilenen illerimizde evleri hasar gören vatandaşlarımızın AFAD koordinasyonunda üniversite imkânlarından yararlanmaları sağlanacaktır" açıklamasında bulundu.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da eğitim öğretime 2 hafta ara verildi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Fuat Oktay: 284 can kaybı yaşandı, 2 bin 323 kişi yaralandı, 1710 binanı yıkıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, an itibariyle toplam 284 can kaybının yaşandığını, 2 bin 323 kişinin yaralandığını, 1710 binanın yıkıldığını açıkladı. Oktay, Hatay Havalimanı'nın uçuşlara tamamen kapatıldığını, Kahramanmaraş ve Gaziantep havalimanlarının ise sivil uçuşlara kapatıldığını kaydetti.

Oktay, "Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Nurdağı, Gölbaşı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğalgaz akışı durdurulmuştur" bilgisini verdi.

“Cumhurbaşkanımız Ankara'ya intikal etmek üzere" diyen Oktay, "Maraş'a bakanlarımızdanSüleyman Soylu'yu gönderdik. Hatay'da Vahit Kirişçi, Hulusi Akar, Fahrettin Koca; Osmaniye’de Muharrem Kasapoğlu; Adıyaman’da Adil Karaismailoğlu; Diyarbakır’da Bekir Bozdağ; Şanlıurfa’da Nureddin Nebati; Antep ve Kilis’te Murat Kurum, Adana’da Derya Yanıkve Fatih Dönmez; Malatya’da Mehmet Nuri Ersoy ve Mahmut Özer görevlendirilmiş durumdalar" dedi.

Emniyet'ten açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, "Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor" açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, "Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi" denildi.

Seyit Torun: Birçok kamu binası da yıkılmış durumda, Hatay’da AFAD’ın binası da yıkılmış

NTV yayınına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Şuanda can kaybımız her geçen dakika artıyor. Öncelikle ülkemizin başı sağ olsun. Şu anda bütün belediyelerimizle bölgeye intikal ediyoruz. 5.30’dan beri gelen bütün verileri değerlendiriyoruz. Şu ana kadar bölgeye60 aracımız kurtarma aracımız intikal etti, 600’ün üzerinde personelimiz intikal etti. En kısa sürece çalışmalara başlanacak. Hatay’da beklenenden daha fazla Adana’da var, merkez üssü Kahramanmaraş ilçe ve köylere henüz ulaşılamadı. Malatya, Gaziantep aynı şekilde. Birçok kamu binası da yıkılmış durumda. Hatay’da AFAD’ın binası da yıkılmış. Ciddi sayıda yıkık binalar var. Tüm belediyelerimiz tüm ekiplerini bölgelere gönderiyorlar” bilgilerini paylaştı. Torun, " Şu anda sadece bina bina değil bazı yerlerde bir caddenin tamamı yıkılmış durumda. Örneğin Maraş’ta parti binamızın da olduğu caddede birçok bina yıkılmış durumda" dedi.

Azerbaycan’dan arama kurtarma ekibi geliyor

DHA'da yer alan haberde, "Azerbaycan’dan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal etmektedir" denildi.

Ali Erbaş: Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlar il müftülüklerimiz ve uygun olan camilerimizde kalabilir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya hesabından deprem bölgesindeki vatandaşların arzu ettikleri halinde il müftülükleri ve uygun olan camilerde kalabileceklerini duyurdu.

BOTAŞ doğalgazı kestikleri bölgeleri açıkladı

BOTAŞ’tan da açıklama geldi. Hatay İl merkezi ile Kırıkhan İlçesi, Kahramanmaraş İl merkezi ile Pazarcık ve Narlı İlçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışının durdurulduğu belirtilen açıklamada, “Ham petrol boru hatlarımızda yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmemiştir” denildi.

Açıklama şöyle:

 “06.02.2023 tarihinde saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesi olarak açıklanan ve çevre illerde de hissedilen deprem meydana gelmiş olup BOTAŞ tarafından tüm ekipler hemen teyakkuza geçirilmiş, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır.

Hatay İl merkezi ile Kırıkhan İlçesi, Kahramanmaraş İl merkezi ile Pazarcık ve Narlı İlçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır.

Bölgedeki Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri ile koordineli olarak vatandaşlarımıza güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir.

Ham petrol boru hatlarımızda yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmemiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

ABD'den Türkiye'ye yardım

ABD Başkanı Joe Biden'ın Pazarcık, Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğünde depremin ardından ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal kurumlara Türkiye ile Suriye'ye gerekli yardımlar konusunda harekete geçmesi için talimat verdiği belirtildi.

"Depremin ivmesi 664 gal olarak ölçüldü"

AFAD Deprem Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, saat 8 itibariyle kameraların karşısına bir kez daha geçerek şu bilgileri paylaştı:

"Önemli birkaç hususu aktarmak istiyorum. Bölgede yoların açık kalması çok önemli. Bütün civar illerden ciddi şekilde arama kurtarma ekiplerimiz intikal ediyor. Telefon hatları açık durumda. GSM hatları kapalı olanların vatandaşlarımızın da hatları açıldı. İletişim anlamında da özellikle bu haberleşmelerin internet üzerinden çok kısa yapılması son derece önemli. İnternet hizmetinin kapasite artırımı yapıldı. Arama kurtarma ekiplerimize yardımcı olunması hususu; vatandaşlarımızın yardımcısı olması ve yıkılmış binalardan uzak durmaları, resmi görevlilerin talimatlarına uymalarını rica ediyoruz. Resmi açıklamalara itibar edin. Çok sayıda hasarlı binalarımız var. Özellikle Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Hatay, Şanlıurfa gibi illerimizde hasarların oluştuğunu biliyoruz. Bu hasarlı binalardan vatandaşlarımız uzak durmalı. Yıkıcı birtakım artçı sarsıntılar meydana geliyor. Şu ana kadar 50 tane artçı meydana geldi. Muhtemelen bunun sayısı daha da fazla. Bunlardan üç tanesi 6’nın üzerinde. En büyüğü 6,6 büyüklüğünde. Depremin ivmesi 664 gal olarak ölçüldü. Yani daha çok 100 ve üzeri galde yıkımın beklendiğini biliyoruz. 664 gal en büyük depremin yer ivmesi olarak burada AFAD’ın merkezinde ölçülen değer. Diğer konularda müdahale ve diğer can ve hasarla ilgili bilgilerle ilgili size Fuat Oktay ilerleyen dakikalarda bilgi verecek."

AFAD: Saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişi yaşamını yitirdi

AFAD, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD'dan yapılan açıklama şöyle:

"Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır."

Deprem koordinasyonu için valilerin görev yerleri değişti

Deprem koordinasyonu için bölge valilerinin görev yerleri değişti. Kayseri valisi Kahramanmaraş’a, Mersin valisi Hatay’a, Mardin valisi Gaziantep’e, Tunceli valisi Adıyaman’a, Bingöl valisi Osmaniye’ye ve Sivas valisi Malatya’ya görevlendirildi. 

AFAD Başkanı: Artçıların büyüklükleri 6’nın üzerine çıkmış durumda

AFAD Deprem Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar açıklamalarda bulundu:

"Oldukça sığ bir deprem çok geniş bir coğrafyada hissedildi. Baktığınızda depremin merkez üssü Pazarcık Kahramanmaraş olmakta birlikte civar illerde. Özellikle Gaziantep, Elâzığ Diyarbakır, Malatya, Adana, Sivas, Kayseri, Niğde gibi çok geni bir coğrafyada bu deprem hissedildi. Hasarlı binaların yıkılan binaların olduğu bilgisi var. Bu depremden sonra çok yıkıcı boyutta şu anda artçı sarsıntılar meydana geliyor. Bu artçıların büyüklükleri 6’nın üzerine çıkmış durumda. 

Çok geni bir coğrafyaya yayılan bir deprem. Kırmızı renkle gördüğünüz noktalar büyük artçı sarsıntıların olduğu bölgeleri ifade ediyor. 

Özellikle hasarlı binalar var, vatandaşlarımızın ilerleyen saatlerde özellikle 6’nın üzerinde bir takım artçı sarsıntıların olabileceğini düşünerek bu binalardan uzak durmaları önem taşıyor."

Sağlık Bakanı Koca: Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz” dedi.

AFAD'dan cep telefonuyla iletişim uyarısı!

AFAD'dan deprem sonrası cep telefonlarıyla iletişime dair, "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" uyarısında bulundu.

Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazarcık'ta yaşanan depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun'u arayarak bilgi aldı. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Kızılay Başkanı Kınık'tan kan bağışı çağrısı!

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, "7-8 vilayetimizde ciddi hasar var. Artçıları da güçlü ve şiddetli olacaktır. Binalara eşya almak için girmesinler. Yapmamız gereken şey hasar olan binaları terk etmek. Çok büyük bir yıkım var. Mobil tırlar, aşevleri, ekiplerimiz bölgeye intikal halinde"açıklamasında bulundu.

Kınık, "Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz" bilgisini paylaştı.

Soylu: Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa depremden etkilendi. 7.4 büyüklüğündeki deprem elbette büyük bir deprem. 3. seviye alarm verildi. Depremin etkilerini değerlendirmeye çalışıyoruz. Arama ve kurtarma ekiplerimi bölgeye sevk ettik. Tüm birimlerimiz teyakkuz halinde. Son gelen artçı 6.4 olarak yaşandı. Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" açıklamasında bulundu.

7.7 büyüklüğündeki depremenin vurduğu 10 ilde yaşanan gelişmeler

KAHRAMANMARAŞ | Vali ölü sayısı açıklamadı, "Hasar ciddi" dedi

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, "Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 70 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. "200 yaralı var ve yıkılan bina da 300" bilgisini paylaşan Oktay, "Bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz ne yazık ki" dedi. İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

ŞANLIURFA | Belediye Başkanı: 19 bina yıkıldı, 20 kişi yaşamını yitirdi, bazı binalar çok vahim

NTV yayınına bağlanan Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, "İlk etapta şuan 18 binamız yıkılmış vaziyette, ilk tespitlere göre 10 vatandaşımız vefat etti" bilgisini paylaştı. Ayhan ilerleyen dakikalarda hayatını kaybeden sayısının 15'ye yükseldiğini açıkladı; "30 vatandaşımız da yaralı" bilgisini paylaştı.

Ardından CNN Türk yayınına katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, "19 bina yıkıldı, 20 kişi yaşamını yitirdi. Bazı binalar çok vahim" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "18 kaybımız, 200 yaralımız, 60 yıkılan binamız var" bilgisini paylaştı. İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

ADIYAMAN | Vali Çuhadar: Büyük binalar çöktü

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, A Haber'e telefonla bağlandı, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek büyük binaların çöktüğünü söyledi.

Adıyaman Valisi, saat 7.50'de katıldığı NTV yayınında, "Ulaşımda bir sıkıntı yaşamıyoruz doğalgazı biz önlem olarak kestirdik. Elektrikte sıkıntı yok. Ölü sayısı 28 kişi. En az 100 civarında binanın yıkıldığını tespit ettik" bilgisini paylaştı. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ilerleyen saatlerde yaptığı basın açıklamasında Adıyaman'da can kaybının 13 olduğunu, 22 kişinin yaralandığı, 100 binanın yıkıldığını söyledi. Daha sonra kameraların karşısında geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

MALATYA | Vali Şahin: Can ve mal kaybı var

Malatya Valisi Hulusi Şahin, "Çok şiddetli bir şekilde hissettik. Doğanşehir ilçemizde yıkılan binalar. Kurtarma ekiplerimiz enkazlara müdahale etmeye başladı. 10'un üzerinde yıkılan bina ihbarı var. Durum ciddi. Can ve mal kaybı olduğu çok belli" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Malatya'da can kaybının 47 olduğunu ifade etti. Oktay, "550 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var" bilgisini paylaştı. Daha sonra kameraların karşısında geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

GAZİANTEP | Vali Gül: Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir

Gaziantep Valisi Davut Gül yaptığı açıklamada; "Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir. Lütfen panik yapmadan dışarıda bekleyelim. Araçlarla yola çıkmayalım. Ana yolları boş bırakalım. Telefonları meşgul etmeyelim Geçmiş olsun" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Antep'te 80 kaybımız, 600 yaralımız 581 yıkılan binamız var" dedi. Daha sonra kameraların karşısında geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

DİYARBAKIR | 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’dan, “Değerli vatandaşlarımız İlimizde de hissedilen büyük bir deprem yaşadık. Tüm ekiplerimizi teyakkuza geçirdik.  Lütfen panik yapmadan toplanma alanlarında bekliyelim Geçmiş olsun. Değerli vatandaşlarımız lütfen yollarımızı ekiplerin hızlı intikali için açık bulunduralım” açıklaması geldi. Su ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada "6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı" bilgisini paylaştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Diyarbakır'da 14 kaybımız, 226 yaralımız, 20 yıkılan binamız" bilgisini paylaştı. Daha sonra kameraların karşısında geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

OSMANİYE | Vali Yılmaz: 65 bina yıkıldı, 7 kişi hayatını kaybetti

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ilk açıklamasında; kentte 34 binanın yıkıldığını, ilk belirlemelere göre 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. İlerleyen saatlerde NTV yayınına bağlanan Yılmaz, "Yıkılan binalarımız var. Şu anda 65 binamız yıkıldı. 7 vatandaşımız da vefat etti" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Osmaniye'de 20 kaybımız var, 200 yaralımız, 83 yıkılan binamız var" bilgisini paylaştı. Daha sonra kameraların karşısında geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

HATAY | Vali Doğan: Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem sonucu kentte yıkılan binalar bulunduğunu belirterek, "Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var" dedi.

Doğan, AA muhabirine, deprem nedeniyle Hatay'da yıkılan binalar olduğunu söyledi. İskenderun ve Antakya'da devlet hastaneleri ile polisevinin yıkıldığını belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binalar var. İskenderun'daki ve Antakya'daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı. Vatandaşların oturduğu binalarda yıkıntılar var. Şu anda jandarmanın bahçesine bir karargah kurduk, bütün birimleri buraya topladık. Elimizdeki imkanlarla oralara müdahale etmeye çalışıyoruz. Havaalanı pistinde biraz sıkıntı var, uçakların inmesinde problem yaşanıyor. Mevcut imkanlarımızla faaliyetleri koordine ediyoruz. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hatay'da 4 vefatımız var. 7 yaralımız, 200 yıkılan binamız var" bilgisini paylaştı. Daha sonra kameraların karşısında geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

KİLİS | Valilik: Musabeyli ilçesinde 4 kişi öldü, 10 kişi yaralı

Kilis Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Saat 07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 kişi öldü, 10 kişi yaralı" denildi.

"Hapishanelerde sorun yok" 

HDP'nin hukuk biriminden yapılan açıklamada, hapishanelerin durumuyla ilgili bilgi verildi. Açıklamada,  "Depremin yaşandığı illerde bulunan hapishanelerde herhangi bir sorunun olmadığı bilgisini almış bulunmaktayız. Hapishanelerdeki tutsakların aileleriyle iletişim kurmaları için girişimlerimiz devam etmekte" denildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Kilis'te 8 kaybımız, 200 yaralımız, 50 yıkılan binamız var" bilgisini aktardı. Daha sonra kameraların karşısında geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem dolayısıyla toplam can kaybı sayısını 912 olarak açıkladı. Can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.

AFAD’ın verdiği bilgiye göre 7.7 büyüklüğündeki deprem ardından çok sayıda artçı deprem meydana geldi. Saat 4.26’da Gaziantep Nurdağ’da 6.4, saat 4.36’da Gaziantep Islahiye’de 6.5, saat 4.28’de de yine Gaziantep Nurdağ’da 6.6 büyüklüğünde artçı depremler gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Gaziantep olarak kaydederken, büyüklüğünü 7,5 olarak bildirdi.

Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.

Şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da bazı binalar yıkıldı. Ara ara sarsıntıların hissedildiği bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu. Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor.

Kaynak:T24