50 binden fazla kişinin öldüğü 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için toplanan paranın bankada bekletildiği ortaya çıktı. AFAD, 129 milyar lira bağış yapıldığını, 81 milyarın harcandığını, kalan 47 milyar liranın ise kamu bankalarında açılan hesaplarda değerlendirildiğini açıkladı. Kamuoyundan ‘Depremzedeler çadırda yaşarken para neden faizde?’ tepkisi yükseldi.

11 ilde yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinde 50 binden fazla kişi öldü, 717 binden fazla bina da yıkıldı. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük afetinin yaralarını sarmak için birleşirken, bölgeye arama-kurtarma ekiplerini geç gönderdiği, askeri kışladan çıkarmadığı ve çadır sattığı belirtilen hükümet tepkilerin odağına konuldu. Eleştiriler sürerken televizyonda ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyası yapıldı. Canlı yayında yüksek meblağlı bağış sözü verildi. Ancak taahhüt edilen 115 milyar liranın 85’i hesaba yattı. 30 milyarın akıbeti ise 14 ay geçmesine rağmen hâlâ soru işareti.

47 MİLYAR LİRA AFAD’IN HESAPLARINDA

Şov yapılarak sözü verilen para hesaplara yatırılmazken, vatandaşların afetzedelere ulaştırılmak için yaptığı yardımların da verilmediği ortaya çıktı. CHP’li İlgezdi’nin talebi üzerine AFAD “Bağış hesabında 129 milyar toplandı, 81 milyarı harcandı. Kalan 47 milyar kamu bankalarında AFAD adına açılan hesaplarda değerlendiriliyor. Afetzedelere nakdi yardım ödemeleri, konteyner kent kurulumu ve sosyal donatı için kullanılacak” açıklaması yaptı. Başta barınma olmak üzere pek çok sorunla boğuşan depremzedelerin durumu ortadayken AFAD’ın ‘Para faizde’ açıklaması tepki çekti.

dsfdsfds.jpg

AK Parti Genel Merkezi Önünde 'Nihat Zeybekci' Protestosu:İşbirlikçi İktidar İstemiyoruz, İncirlik ve Kürecik Kapatılsın AK Parti Genel Merkezi Önünde 'Nihat Zeybekci' Protestosu:İşbirlikçi İktidar İstemiyoruz, İncirlik ve Kürecik Kapatılsın

Karar'ın manşetinfde yer alan habere göre, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki deprem 11 ilde büyük yıkıma neden olmuştu. 15 Şubat akşamı ise tüm TV kanallarının ortak yayınıyla ‘Türkiye Tek Yürek’ deprem bağış kampanyası ile depremzedeler için rekor bir bağış elde edilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, 6 Şubat depremlerinin ardından depremzedeler için yapılan bağışları AFAD’a sordu.

İlgezdi yaptığı açıklamada, AFAD’dan “Bağış hesabında 129 milyar 92 milyon 97 bin 136 TL toplanmış olup 81 milyar 784 milyon 834 bin 35 TL’si harcanmıştır. Kampanya hesaplarında bulunan 47 milyar 307 milyon 263 bin 101 TL kamu bankalarında AFAD adına açılan hesaplarda değerlendirilmekte olup, afetzedelere yapılacak nakdi yardım ödemeleri, konteyner kent kurulumu ve sosyal donatı çalışmaları kapsamında kullanılacaktır” bilgisinin verildiğini aktardı.

Yardımların üçte birinden fazlası dağıtılmamış: İlgezdi, “Hâlâ çadırda kalan depremzedeler varken halkımızın depremzedeler için bağışladığı rakamın önemli bir kısmının bankalarda bekletilmesi kabul edilemez. Bu para ile kaç yurttaşımız çadırdan kurtulurdu” ifadelerini kullandı. Depremin üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen hâlâ çadırlarda kalmak zorunda bırakılan afetzedelere dikkati çeken CHP’li İlgezdi “Milletimizin depremzedeler için bağışladığı paranın yüzde 36’sını bankada bekleten AFAD yöneticileri çadırlarda yaşamak zorunda kalan yurttaşlarımızı hiç mi görmüyor? Şubat ayında yine AFAD’ın Yeşilköy yerleşkesinde depremzedeler için toplanan yardımların çürümeye terk edildiğini ortaya çıkarmıştım. Depremzedeler kışı kendi imkânları ile geçirmek zorunda bırakılırken, en çok ihtiyaç duyulan erkek, kadın ve çocuk giysileri depoda bekletiliyordu. Yardımların da 3’te birinden fazla kısmının dağıtılmaması da tam bir rezalettir” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü dolayısıyla AFAD Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada, “Depremin açtığı maddi yaraların sarılması için Türk Kızılay ve AFAD öncülüğünde başlatılan ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında, 128 milyar 949 milyon lira toplandığını belirtmiş, “Bunun 79 milyar 263 milyon lirası harcandı. Bağış hesaplarımız ile ilgili bütün süreçler ve veriler şeffaf bir şekilde 15 günde bir AFAD kurumsal web sitesinde ve sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor” ifadelerini kullanmıştı.