Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yıllık zirvesi İsviçre'nin Davos kentinde başladı. Zirvede, "yapay zeka ile hızlı dönüşüm ortamında güvenin yeniden inşası" konuşulacak. Etkinliğe Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler ve küresel ticaret endişelerinin damga vurması bekleniyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) bu hafta İsviçre'nin Davos kentinde düzenleyeceği yıllık zirvede,  "yapay zeka ile hızlı dönüşüm ortamında güvenin yeniden inşası" konuşulacak.

"Güvenin Yeniden İnşa Edilmesi" başlıklı 2024 WEF, 14-19 Ocak'ta gerçekleştiriliyor.

Etkinliğe Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin ve küresel ticaret endişelerinin damga vurması bekleniyor. Öte yandan enflasyon ve ekonomik büyüme, Ukrayna'daki savaş, teknolojik değişim ve küresel bölünme de gündemde kalmaya devam edecek.

Davos'ta bu yıl ne konuşulacak?

KİMLER KATILACAK?

Toplantıya Çin Başbakanı Li Qiang ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başta olmak üzere pek çok liderin katılması planlanıyor. Macron'un Davos'a giden tek G7 lideri olması bekleniyor.

Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak yönetimi devraldığından beri zirveye katılmazken bu yıl Almanya Başbakanı Olaf Sholz'un da gelmemesi dikkat çekici olarak nitelendiriliyor. 

Politikacıların devam eden hayat pahalılığı krizi ve ülkelerinde çözülmesi gereken sorunlar nedeniyle etkinliğe katılmaktan çekindikleri düşünülüyor.

ABD'den katılımcılar arasında Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan; ve Başkanın İklim Özel Temsilcisi John Kerry bulunuyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı Ajay S. Banga ile Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala da çeşitli toplantılarda konuşacak.

İş dünyasının önemli isimleri arasında Pfizer CEO'su Albert Bourla ve OpenAI'nin CEO'su Sam Altman dikkat çeken isimler.

Öte yandan Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin çarşamba günü yapmayı planladığı konuşma da merakla bekleniyor.

DAVOS'TA ENDİŞELER NE?

Sözcü'nün haberine göre, Popülizmin yükselişi ve teknolojideki gelişmeler, tıp alanındaki hızlı gelişmelerin toplumu dönüştürmesi, robotik gelişmeler, yapay zeka, dijitalleşme Davos Zirvesi'nde tartışılacak önemli konuları oluşturuyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun "2024 Küresel Riskler Raporu", yapay zeka kaynaklı yanlış bilgi ve dezenformasyonun en büyük risk olduğunu belirtti. İklim değişikliği, savaş ve ekonomik zayıflık da önemli riskler arasında sıralandı.

Çarşamba günü yayınlanan raporda önümüzdeki iki yıldaki en önemli 10 risk arasında toplumsal kutuplaşma ve ekonomik fırsat eşitsizliği de yer aldı.