BRICS

Türkiye’de o kadar çok anlamını bilmediğimiz kelime var ki sanırım herkes bunun farkında.

Ara sıra bu konuya değinmekte fayda görüyorum. Sebebi ise çok açık değil mi? Bir topluluk, bir ülke neden anlamını bilmediği kelimeleri kullanma gereği duyar sizce?

İnsanın kendini modern göstermesi veya karşısındaki insana çok şey biliyormuş hissi vermesi için mi?

Türkiye’de anlamı bilmediğimiz ama günlük kullandığımız kelimelerin sayısını bilen var mı?

Bu yazımda çok soru sordum ama gerçekten bunlar önemli konular. 

Yaklaşık olarak bin kelimenin anlamını bilmediğimiz ve başka dillerden Türkçeye geçmiş kelimeler olduğu söyleniyor. Bu sayı belki de daha fazla. 

Bunlardan biri BRICS kelimesi belki de hiç duymadığınız kelimelerden biri çünkü çok yakın zamanda ortaya çıktı. 

“BRIC” terimi 2001 yılında o zamanki Goldman Sachs Yatırım Bankası başkanı Jim O’Neill tarafından, Building Better Global Economic BRICs isimli yayınında ortaya atılmıştır. Bu kelimenin açılımı ise üye ülkelerin baş harfleri.  Brezilya, Rusya,  Hindistan ve Çin. Bir diğer anlamıysa YENİ KALKINMA Bankası.

2011 yılında Güney Afrika’nın da katılması ile bu grup ülke sayısı beşe çıktı. Aslında derdimiz gruptaki ülkeler değil. Bu gurubun kuruluş amacı bizim için önemli.

5. BRICS zirvesinde, üye devletler “Batılı ülkelerin egemenliğindeki” IMF ve Dünya Bankası’na rakip olabilecek bir uluslararası finansal kuruluş kurmaya karar verdiler.

2009’dan beri BRICS ülkeleri yıllık olarak resmi zirvelerde temaslarını sürdürmektedirler.

Aslında bir nevi dünya liderliğine soyunmuşlar.

Bunun bize ne faydası veya zararı var. 

2017 yılında BRICS ülkelerinin vereceği projelerden ve fonlardan yararlanmak amacıyla Türkiye’nin de ciddiyetle tam üye olma gerekliliğini gözden geçirdiğini dile getirdi zamanın maliye bakanı. Yani sıkıştığında kapısını çalabileceği bir yerin olması Türkiye için çok büyük avantaj gibi görünse de borçla işin yürümeyeceğini anlamak lazım geç olmadan. 

İMF ve Dünya bankasının ardından kurulan bu kuruluşa üyelik gerçekleşirse sonunda halkımızın zarar görmesini istemeyiz. 

Hakkın hâkim olduğu ve hakka sarılmış yöneticilerin olduğu bir memlekette hakkı hâkim kılmak ve tüm dünyada bu hâkimiyeti sağlamak için yaşayabilmek duası ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA