Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı

Yılsonunun yaklaşmasıyla birlikte bankacılık sektöründe mevduat yarışı hızlandı. Bankalar, yılsonu hedeflerini gerçekleştirmek ve bilançolarını daha iyi göstermek için TL mevduat faizlerini artırdı. 10 bin TL'ye bile yüzde 40'ların altında faiz önerilmiyor.

Yılbaşına saylı günler kala bankalarda mevduat yarışı kızıştı.10-20 bin liralık TL mevduatlara bile yüzde 40,5'in altında faiz önerilmiyor. Miktar arttıkça faiz oranları da yükseliyor. 100 milyon lira üstü mevduatlara ise yüzde 50-55'e varan faizler veriliyor.

Bankaların bu faiz artışları, Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma ve sadeleştirme politikalarıyla da yakından ilgili. Merkez Bankası, kur korumalı mevduattan standart TL mevduata geçişe teşvik etmek için TL mevduat faizlerini artırmaya devam ediyor.

Bu hafta standart TL mevduat faizlerinde hızlı bir artış yaşandı. 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yüzde 42,5, 32 gün ve 46 gün vadeli TL mevduat faizleri ise yüzde 40'ın üzerine çıktı.

KKM'de çözülme devam ederken, standart TL mevduat artıyor. 1 Aralık haftası itibariyle KKM'nin büyüklüğü 5 trilyon 714 milyar liraya geriledi. Standart TL mevduat ise 5 trilyon 620 milyar liraya yükseldi.

Yılsonuna yaklaşan bankacılık sektöründe mevduat yarışının daha da kızışması bekleniyor.

Kaynak: Karar