Bir türlü rayına oturtulamayan eğitim ve istihdam politikaları gençleri mağdur etmeye devam ediyor. Türkiye’de 60 yıla yakın süredir eğitimi verilen sağlık yönetimi ve sağlık kurumları işletmeciliği bölümleri, her yıl yeni mezunlar vermeye devam ederken, yaklaşık 150 bin mezun ise istihdam edilmeyi bekliyor.

Yıllardır eğitim veriliyor, istihdam edilmiyormask

İktidarın eğitim ve istihdam politikalarındaki hataların cezasını gençler çekmeye devam ediyor. 60 yıla yakın bir süredir üniversitelerde eğitim verilen sağlık yönetimi ve sağlık kurumları işletmeciliği bölümleri her yıl mezun vermeye devam ederken, 150 bin mezunu ile birlikte istihdam edilmeyi bekliyor. Atamalarda yer verilmeyen mezunlar ise bir an önce atamalarda yer almak için gün sayıyor

ATAMA YOK AMA HER SENE YENİ KONTENJAN AÇIKLANIYOR

Mesleki olarak birçok sorunları bulunan mağdurlar, mesleki tanımlarının olmaması ve unvanlarının bulunmamasından dolayı dertli. Bölümlerin ataması bile olmazken her sene yeni kontenjan verilen bölümlerden her sene yeni mezunlar vermeye devam ediyor. YÖK’ün 2023 verilerine göre 74 üniversitede 2 yıllık Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü, 80 üniversitede de 4 yıllık Sağlık Yönetimi bölümü aktif olarak eğitim vermeye devam ediyor. 150’yi aşkın üniversitede söz konusu bölümlerde eğitim verilmeye devam edilirken, bu bölümler sadece ‘diplomalı işsiz’ üretmeye devam ediyor.

HASTANELERDE BİRÇOK BÖLÜMDE ÇALIŞMA YETKİNLİKLERİ VAR

Hastanelerde satın alma ve depo yönetimi, kalite koordinatörlüğü, hasta ve çalışan hakları birimi gibi pek çok konumda çalışma yetkinliği olan bölümlerden her yıl ortalama 20 bin mezun veriliyor. Halihazırda da 150 bin civarında mezunu istihdam edilmeyi bekliyor. Halihazırda eğitimlerin devam ettiği bölümlerde de yaklaşık 50 bin öğrenci eğitim almaya devam ediyor.

85 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI ATAMASINDA SADECE 400 ATAMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2014 yılında yapılan bir düzenleme ile 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin “Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı” cetveli içinde “sağlık idarecisi” kadrosu yer almayınca bu bölümden mezun olan gençler için atama yapılamamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, 11 Kasım 2022’de yaptığı açıklamanın ardından ‘Beyaz Reform’ kapsamında 85 bin sağlıkçı alımının ilk kısmı olan 42 bin 500 alımında sadece 400 kişilik bir alım gerçekleştirildi. Bu alımda ise alan kapsamında değil büro memuru adı altında alım gerçekleştirildi. İkinci alımda ise bu bölümlerden bir alım yapılmaması tepkiye neden olurken, mağdurlar bir an önce atama sorununun çözülmesini talep ediyor.

Kaynak: Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan