TBMM’de 2024 yılı merkezi yönetim bütçesi yatırım harcamaları görüşmeleri sırasında bir konuşma gerçekleştiren Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, üzerinde görüşülen bütçeyi bir yamalı bohçaya benzeterek, “Bütçede bu delikler olduğu sürece yamalı bohça dikiş tutmaz, toplanan vergiler, bohçadaki bu delikleri kapatmaya yetmez.

Siz bu bütçeyle yatırım harcamalarına pay ayıramazsınız! Sadece ayırdığınızı zannedersiniz. Siz millete hizmet etmek istiyorsanız, yeni yatırımlar yapmak istiyorsanız evvela bu delikleri kapatmalısınız” dedi.

TBMM’de 2024 yılı merkezi yönetim bütçesi yatırım harcamaları görüşmeleri sırasında konuşma gerçekleştiren Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, görüşmelerin günlerdir sürdüğüne dikkat çekerek, iktidarın izlediği politikaları eleştirdi.

ERBAKAN HOCA HATIRLATMASI

Millî Görüş hareketinin milli ve manevi değerleri esas aldığını hatırlatan Kılıç, iktidarın politika faizini yüzde 42,5 yaptığına vurgu yaparak, “Merhum Erbakan Hoca’mızın dün ifade ettiği ama sizin bugünkü ahvalinizi açıklayan ifadeleriyle konuşmama devam etmek istiyorum; ‘Bunların ekonomiyi düzeltmek için yaptığı şey bu. Faizi artırayım mı? Ne kadar artırayım? Bunlar kalkınma der, müstemleke tipi efendileri gelir; şuraya otoyol yapalım. Niye? Kendi şirketi kâr elde edecek. Kendi makineleri dururken çürümeyecek. Yeri onlar seçiyor, krediyi onlar getiriyor, yolu onlar yapıyor. Bunlar ne yapıyor? Yolun oraya yapılmasına müsaade ediyor. Ve kurdele kesip bir şey yapıyormuş gibi halkı aldatıyor.’ Bunlar Erbakan Hoca’nın 1992 yılında kullandığı ifadeler. Bugüne ışık tutan, hatta bugünkü vahameti ortaya koymak adına eksik sayılabilecek ifadeler. Dünkü müstemlekelik neyse, üzülerek ifade ediyorum ki bugün 10 mislini yaşıyoruz” dedi.

İsrail'le Ticaret Bir Haftadır Tam Gaz:Rakamlarla Ticaretin Boyutları İsrail'le Ticaret Bir Haftadır Tam Gaz:Rakamlarla Ticaretin Boyutları

“BÜTÇEYİ ERİTEN FAİZ DELİĞİNİ KAPATMA NİYETİNİZ YOK”

Bütçeyi bir yamalı bohçaya benzeten Kılıç, bütçenin her noktasının yamalı olduğunun altını çizerek, “Topladığınız vergiler, bütçe gelirleri bu bohçada duramıyor çünkü bu bohçanın birçok delikleri var. Bu delikten 2024 yılında 1 trilyon 254 milyar lira dökülecektir. Son 20 yılda faiz deliğinden dökülen 3 trilyon 566 milyar lira faiz lobilerini beslemiştir. Bütçeyi eriten bu faiz deliğini kapatma niyetiniz yok, varsa yoksa ‘faizi artırayım mı, azaltayım mı’ diye oyalanmakla meşgulsünüz. Böylelikle problemler içinden çıkılamaz bir hal alıyor” dedi.

“YOLSUZLUĞU ADETA BİR SİYASET TARZI HALİNE GETİRDİNİZ”

Bütçeye en büyük zarar veren ikinci deliğin israf ve yolsuzluk olduğuna dikkat çeken Kılıç, iktidarın itibardan tasarruf olmaz yaklaşımını hatırlatarak, “Türkiye’nin dört bir yanını saray, yazlık ve kışlıklarla donattınız. Kamu kurum ve kuruluşlarında personelin klimasından kıstınız ama makam aracı sayısını düşürmek adına bir çaba içerisine girmediniz. Sadece son 20 yılda 63 milyar 421 milyon dolarlık özelleştirme yaptınız. Bu rakam 2002 yılına kadar yapılan bütün özelleştirmelerin toplam miktarının 8 katıdır. Bu yamalı bohçanın deliklerini kapatmak için memleketin ne kadar değeri varsa yok pahasına yandaşlarınıza sattınız. Onlar da bohçada ayrı delikler açtı. İş başına geldiğinizde ‘yolsuzlukla mücadele edeceğiz’ dediniz. Ancak geldiğimiz noktada yolsuzluğu adeta bir siyaset tarzı haline getirdiniz” diye konuştu.

“GARANTİ ÖDEMELERİ MİLLETİN CEBİNDEN ÇIKIYOR”

İktidarın geçiş, müşteri ve hasta garantili projelerine dikkat çeken Kılıç, bütçede rant ve borçlanmaların ayrı ayrı delikler açtığını belirterek, “Getirdiğiniz 2024 yılı bütçesinde 164 milyar lira kamu özel iş birliği projeleri kapsamında garanti ödemelerine ayrılmış. Bazı projelerde verdiğiniz garantilerin sadece yüzde 4’ü karşılanmış. Yani yüzde 96 yanılmışsınız. Garanti ödemeleri bu milletin cebinden çıkıyor. Rantı önlemek için de herhangi bir çabanız yok! Yıl içerisinde sıklıkla ‘Hazine borçlandı’ haberleriyle karşılaşırız. Üretim ve yatırıma ağırlık vermediğiniz için sıkıştıkça borçlanıyor, borçlandıkça da daha fazla köşeye sıkışıyorsunuz. Geldiğimiz noktada dış borcumuz 475 milyar 768 milyon dolar, iç borcumuz ise 3 trilyon 926 milyar Türk Lirası’dır. IMF’den kurtulduk diye algı politikası yürütüyor, fakat IMF’den daha beter, daha acı reçeteler uyguluyorsunuz!” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM KENDİ ÖZ KAYNAKLARIMIZA YÖNELMEKTİR”

Bütçedeki her deliğe yeni bir yama yapıldığını fakat bu yamaların tutmadığına dikkat çeken Kılıç, iktidarın uyguladığı yanlış politikaların cezasını vatandaşın çektiğini belirterek, “Bütçede bu delikler olduğu sürece yamalı bohça dikiş tutmaz, toplanan vergiler, bohçadaki bu delikleri kapatmaya yetmez. Siz bu bütçeyle yatırım harcamalarına pay ayıramazsınız! Sadece ayırdığınızı zannedersiniz. Siz millete hizmet etmek istiyorsanız, yeni yatırımlar yapmak istiyorsanız evvela bu delikleri kapatmalısınız. Bunun için de sağlam çelik bir kasaya ihtiyaç var. Faiz lobilerine, israf ve yolsuzluğa, ranta, borçlara aktardığınız kaynakları; üretime, istihdama, katma değer üreten yatırımlara ayırmadığınız sürece problemleri çözemezsiniz ve daha yılı bitiremeden ek bütçe yapmak zorunda kalırsınız. Çözüm; denk bütçeye geçmek, her türlü israftan, yolsuzluktan kaçınmak ve kendi öz kaynaklarımıza yönelmektir” dedi.

Kaynak: Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan