Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen toplantıda 2024 yılına dair beklentiler üzerinden ekonomi ve bankacılık sektöründeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ekonominin gidişatıyla ilgili konuşan Çakar, 2022 ve 2023'ün, bütün dünyada "enflasyonla mücadele yılları" olarak geçtiğini dile getirdi.

"FAİZ ARTMAZ"

Merkez Bankası'nın faiz kararı toplantısından faiz artışı kararının çıkmayacağını öne süren Alpaslan Çakar, şunları kaydetti:

"Ben de herkes gibi düşünüyorum. Piyasa faiz oranlarını çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Mevduat piyasasında şu anda faiz oranları TL cinsinden yüzde 45-50 bandında. Kredi faiz oranları yüzde 45-55 arasında bir bantta gidip geliyor. Dolar faiz oranları kredilerde yüzde 9'lar civarında, Euro faiz oranları da yüzde 7,5-8 bandında. Yıl sonuna kadar faiz oranlarının çok daha artarak devam edeceği kanaatinde değilim. Merkez Bankasının, faiz artırım sürecini piyasa beklentisi doğrultusunda muhtemelen ocak ayı itibarıyla tamamlayacağı kanaatindeyim. Bizim alacağımız kararlar yurt dışından bağımsız olmayacak. Fed'in mayıs, haziran itibarıyla faizleri yavaş yavaş aşağı doğru çekeceğini düşünüyorum. ECB de faizleri düşürecek. Bütün dünyada faiz artırım sürecinin sonuna gelindiğini söyleyebiliriz. Onlar faizi indirdiklerinde biz de onların ardından, makro verilerin de ışığında onları takip edeceğiz diye düşünüyorum. Bizdeki faiz indirim süreci, onlardan bir süre sonra olacaktır. Bu ne zaman olabilir? Takvim söylemem çok doğru değil ama son çeyrek içerisinde ülkemizde de faiz indirim sürecine doğru gidileceğini düşünüyorum. Tabii burada Merkez Bankasının, veri setiyle hareket edeceğini tahmin ediyorum, enflasyon oranına göre hareket etmesini bekliyorum. Yapışkan enflasyonun yönetimi hayati önemde ve ona çok dikkat edilmesi gerekir. Bu bağlamda da piyasayı korumak, reel sektörü korumak, tekrar potansiyel hızda büyümeyi sağlamak adına da mevcut bazı mekanizmaların daha aktif şekilde işletilmesi gerekir. Bunlardan bir tanesi selektif kredi politikasıydı. Bu seçici kredi politikasına mutlaka devam etmek gerekiyor. YTAK kredileri, piyasayı korumak ve yatırımı teşvik etmek adına çok önemli. Reeskont üst limitlerinin artırılması da önemliydi."

"DOLAR 40 LİRAYI GÖRÜR"

Türk lirasının döviz kuru ve enflasyon karşısındaki durumuyla ilgili dikkat çeken ifadeler kullanan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar "Doların 39-40 lira olacağını düşünüyorum" dedi.

Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı

Milli Gaze'de yer alan habere göre,  ABD ve Avrupa'dan Türkiye'ye ciddi para akışı olabileceğini de sözlerine ekleyen Çakar'ın açıklamaları şöyle:

"Son çeyrekte faiz indirimine gidileceğini düşünüyorum. Merkez Bankası bu ay muhtemelen son kez faiz artıracak. Avrupa ve ABD'den çok ciddi anlamda sermaye girişi bekliyorum. ABD ve Avrupa'daki faiz indirimleriyle beraber iyi hikayesi olan gelişmekte olan ülkelere ciddi bir akış olacağını tahmin ediyorum. Seçim sonrası uygulanan net bir kararlı duruş var. Seçim sonrası yeni bir hikayemiz var. Bu hikayeye şu anda bütün taraflar inanıyor, arkasında duruyor. Biz zaten bu hikayeden vazgeçemeyiz. Bunu sonuçlandırmamız lazım. Enflasyonun yüzde 40 civarında olacağını düşünüyorum. Kurun da enflasyondan fazla artmayacağı kanaatindeyim. Doların 39-40 lira olacağını düşünüyorum."