Türk-İş tarafından her ay düzenli olarak açıklanan açlık ve yoksulluk sınırları verileri paylaşıldı. Verilere göre, Aralık ayı açlık sınırı 14 bin 431 TL, yoksulluk sınırı 47 bin 9 TL, bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 18 bin 789 TL’ye ulaştı.

MUTFAK ENFLASYONUNDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Türk-İş tarafından yapılan araştırmada mutfak enflasyonunda yaşanan artışa da değinilirken, Aralık ayında,  Ankar ’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış aylık olarak yüzde 2,89, yıllık ortalama ise yüzde 82,21 oranında arttığı belirtildi.

ET FİYATLARI GEÇEN SENENİN AYNI AYINA GÖRE İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grubunda ise, dana kıymanın kilosu geçen aya göre 46 TL artarak marketlerde ortalama 377 TL’den, dana kuşbaşının kilosu ise geçen aya göre 37 TL artarak marketlerde ortalama 393 TL’den reyonlarda yerini aldı. Et fiyatları geçen yılın Aralık ayına göre iki kattan fazla artış gösterdi. Yumurta fiyatları aralık ayında geçen aya göre yüzde 17 artarak tanesi ortalama 4,45 TL’den satıldı. Tavuk ‘gövde’ fiyatı ise ortalama kilogram olarak 72 TL’den marketlerde yer  aldı. Kış mevsimini yaşadığımız bu günlerde balık çeşitliliğinin artması sebebiyle tezgâhlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 175 TL’den satıldı. Kuru baklagiller ve yağlı tohum ürünleri geçen ayki seviyelerini korudu. Aralık ayında kuru fasulyenin kilogram fiyatı 92 TL’den, yılbaşında sofraların en çok özlemle beklediği yağlı tohumlar ise kilogram fiyatı ortalama 336 TL’den marketlerdeki raflarda yer aldığı kaydedildi.

4 KİŞİLİK BİR AİLEDE SADECE AYLIK EKMEK MASRAFI 735 TL

Ekmek ve tahıllar grubunda ise Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 7 TL’den satılmaya devam ederken, 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 TL. Tahıllar grubunda geçen aya göre sınırlı bir seviyede bir fiyat artışı yaşandı. Bu grupta en yüksek artış yüzde 5 oranıyla bulgurda görüldüğü belirtildi.

ORTALAMA SEBZE FİYATI 32,23 TL, ORTALAMA MEYVE FİYATLARI İSE 31,64 TL OLDU

Taze sebze-meyve grubunda; geçen aya göre en yüksek artış domates, patates, köy biberi ile sivri biber fiyatlarında yaşandı. Ispanak, pırasa, brokoli ve kereviz fiyatları tezgâhlarda geçen ayki fiyatlarını korurken lahana fiyatında kısmi bir düşüş gözlemlendi. Meyve tezgâhlarında mevsiminden kaynaklı portakal ve mandalina fiyatları düşerken, muz fiyatında artış yaşandı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 32,23 TL, ortalama meyve kilogram fiyatı 31,64 TL olduğu kaydedildi.

Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi

Kaynak: Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan