İzlenilen yanlış ekonomi politikaları nedeni ile Türkiye'de yaşayan vatandaşların her biri ağır bir sınavdan geçmek zorunda kalıyor. Faizin sıfırlanması hatta kaldırılması gerekirken ne yazık ki izlenilen yanlış ekonomi politikaları nedeni ile tarihi zirveye çıktı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, 24 Kasım haftasında ticari kredi faizleri yüzde 52,19 seviyesine yükselerek 2002'den bu yana en yüksek  seviyeye erişti.

TCMB'nin uyguladığı sıkı para politikası, kredi faizlerinde yukarı yönlü bir etki yaratmaya devam ediyor.

Buna göre, ticari kredi faizleri 24 Kasım haftasında yüzde 52,19 seviyesine tırmandı, böylelikle 2002'den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Bireysel kredi faizleri ise ortalama yüzde 60 seviyesinde seyretmeye devam etti.

820 Milyarlık Rekor Zararın Faturası Halka Kesildi 820 Milyarlık Rekor Zararın Faturası Halka Kesildi

Kredi faizlerindeki bu artış eğilimi, ticari kredilerin bireysel segmentten daha hızlı bir ivmeyle büyüdüğünü gösteriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, tüketici kredilerindeki büyüme yüzde 10,4'e gerileyerek Temmuz 2021'den bu yana en yavaş seviyeye indi. Ticari kredi büyüme hızı ise yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikaları, faizler üzerinde yukarı yönlü hareket etmeye devam ediyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre, 24 Kasım haftası itibarıyla ortalama ticari kredi faizi yüzde 52,19 ile 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bireysel kredi faizleri ise ortalama yüzde 60 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 24 Kasım haftası itibarıyla ortalama ticari kredi faizi 21 yılın zirvesine yükselerek, yüzde 52,19'a çıktı.

BloombergHT'de yer alan habere göre, Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikası kredi faizlerindeki yukarı yönlü etki yaratmaya devam ediyor.

TCMB verilerine göre 24 Kasım haftası itibarıyla ortalama ticari kredi faizi yüzde 52,19 seviyesine çıktı. Böylelikle ticari kredi faizlerinde 2002'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.

TİCARİ BÜYÜME HIZI YÜZDE 19

Bireysel kredi faizlerinde de ortalama yüzde 60 seviyesindeki seyir devam etti.

Kredi faizlerinde yukarı yönlü ivme korunurken kredi büyüme hızlarında ticari kredilerin bireysel segmentten daha ilerde olduğu izlendi.

BDDK verilerine dayanarak yapılan hesaplamaya göre, tüketici kredilerinde büyüme yüzde 10,4 seviyesine gerileyerek Temmuz 2021'den bu yana en yavaş seviyeye indi. Ticari kredi büyüme hızı ise yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti.

Kaynak: Karar