Irak Petrol Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) ham petrol ihracatını kolaylaştırarak onlarca yıllık boru hattı anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye aleyhine kazandığı 1,47 milyar dolarlık tahkim kararının uygulanması için Washington'daki bir federal mahkemeye başvurdu.

Washington federal mahkemesine başvuran Irak Petrol Bakanlığı, sunduğu dilekçede mahkemenin 1,47 milyar dolarlık tahkim kararını ve Irak ile Türkiye arasında 1973 yılında imzalanan anlaşma ve bunu takip eden on yıllarda yapılan değişiklikler uyarınca Türkiye'nin Adana, Ceyhan'daki depolama tanklarında bulunan tüm petrolü Irak Petrol Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda yüklemesini emreden kararı uygulamaması için hiçbir neden olmadığını belirtti.

ABD'de yayın yapan hukuk sitesi  Law360''ta yer alan habere göre dilekçede, 13 Şubat'ta kamuoyuna açıklanan karara ilişkin, Irak Petrol Bakanlığı tarafından 23 Mart'ta taraflara duyurulduktan sonra yapılan açıklamada yer almayan ek ayrıntılar da yer alıyor.


Kararda, Uluslararası Ticaret Odası'na bağlı bir mahkeme Türkiye'nin 2014 yılından bu yana Irak ile 1973 yılında imzalanan boru hattı anlaşmasını ihlal ettiğine hükmetmişti. Dava dilekçesine göre, Türkiye anlaşmada Irak'tan gelen ham petrolü Türkiye'nin Ceyhan Limanı'nda sadece Irak Petrol Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda yüklemeyi ve depolamayı kabul etmişti.

Irak tahkimde Türkiye'yi, 2013 ve 2014 yıllarında IKBY ile birlikte iki boru hattı setinden ham petrol pompalamak ve Irak hükümetinin aksi yöndeki talimatlarına rağmen Kürt hükümetinin talimatları doğrultusunda ham petrolü yüklemekle suçladı.


Irak Petrol Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, mahkeme Türkiye'nin, "Irak Petrol Bakanlığı tarafından verilen talimatlara aykırı olarak Ceyhan'da Irak petrolünü yüklemesini" ve "Ocak ve Mart 2014 tarihleri arasında Irak personelinin Ceyhan liman tesisindeki Irak ofisine erişimini engellemesini" gerekçe göstererek anlaşmada 1976 yılında yapılan değişikliği ihlal ettiğine karar verdi.

Irak, anlaşmaya 1985 yılında eklenen bir maddeyi ihlal ettiği için Türkiye'ye 281.3 milyon dolar, boru hatlarından taşınan petrol için onlarca yıldır ödenmeyen ve eksik ödenen taşıma ücretleri için 175 milyon dolar ve 2.6 milyon dolarlık masraftan sorumlu tutuldu.


Irak tahkimde, Türkiye'nin Petrol Bakanlığı'nın Irak'tan pompalanan ham petrolün taşınması, depolanması ve yüklenmesine ilişkin talimatlarını "kasıtlı olarak göz ardı ettiğini" ileri sürdü.