Azerbaycan ile ticaretin gelişmesi adına yapılan bir anlaşma kapsamında 1,5 milyon litre şarap ve fermente edilmiş alkollü içki sıfır vergiyle ithal edilecek.

Azerbaycan ile ticaretin gelişmesi adına yapılan bir anlaşma kapsamında 1,5 milyon litre şarap ve fermente edilmiş alkollü içki sıfır vergiyle ithal edilecek. TBMM’de yapılan oylamada Cumhur İttifakı’nın 273 kabul oyuyla geçen alkol ithalatına sıfır vergi anlaşması, büyük tepki topladı. Söz konusu anlaşma, ülkemizde alkol tüketimini daha da teşvik edecek olmakla birlikte hükûmetin “dindar nesil” söylemleriyle de açık bir çelişki oluşturdu.

Mahfi Eğilmez IMF'in Türkiye Tahminlerini Değerlendirdi:"Türkiye’de Ortalama Aylık Gelirin 39,5 Bin TL Olur mu" Mahfi Eğilmez IMF'in Türkiye Tahminlerini Değerlendirdi:"Türkiye’de Ortalama Aylık Gelirin 39,5 Bin TL Olur mu"

İÇKİ, ANLAŞMADA GİZLENMEYE ÇALIŞILMIŞ

Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan “Tercihli Ticaret Anlaşması” kapsamında yapılan vergi muafiyeti anlaşmasında şarap ve fermente edilmiş alkollü içki gizlenmeye çalışılmış. Anlaşmanın gerekçesinde Türkiye’nin Azerbaycan’dan vergisiz alacağı ürünler “dut ve ayva” olarak sıralanmış. Anlaşma gerekçesinde geçmeyen içki ve şarap detayı ek cetveller incelenince anlaşıldı.

YILLARCA SIFIR VERGİ İLE ALKOL İTHAL EDİLECEK

İki ülke arasında imzalanan “Tercihli Ticaret Anlaşması” kapsamında 10 yıl süreyle Türkiye, Azerbaycan’dan sıfır Gümrük Vergisi ile şarap, dut, ayva, demir çelik ürünleri ve ambalaj malzemeleri alacak.

Anlaşmaya göre Türkiye ise Azerbaycan’a bakır tel, çamaşır makinesi, monitör, video kaydedici cihaz, motorlu taşıt aksamı ve alüminyum gönderecek. Azerbaycan’ın da Gümrük Vergisi almayacağı bu anlaşma kapsamında Türkiye, yıllarca sıfır vergi ile alkol ithal etmiş olacak.

Kaynak: Milli Gazete / Onur Şehmus Şahin