Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Nas' açıklaması yaptıktan sonra politika faizi yüzde 8,5 seviyesine kadar indi. Fakat düşük faiz politikası enflasyonu patlatınca, yeni ekonomi yönetimi faiz artırma yoluna gitti. Türkiye, Aralık 2023’te Venezuela'nın hemen ardından yüzde 42,5 ile faizin en yüksek olduğu dördüncü ülke haline geldi. Türkiye'de faizlerin Rusya'nın işgal girişimi altındaki Ukrayna'dan bile yüksek olması dikkat çekti.

Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi

2024 yılına girerken Türkiye'nin faiz oranları konusunda önemli bir konumda olduğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekim 2022'deki “Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece, faiz her geçen gün inmeye devam edecektir” açıklamasına rağmen, Türkiye Aralık 2023 itibarıyla yüzde 42,5 faiz oranı ile dünyada dördüncü sıradaki ülke haline geldi. Bu oran, ülkenin son yıllardaki değişken faiz politikasının bir sonucu olarak dikkat çekiyor.

Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2023 seçimleri öncesinde politika faizini yüzde 8,5'a kadar indirmişken, Aralık ayında bu oranı yüzde 42,5'e yükseltti. Bu durum, Türkiye'yi ekonomik krizlerle sık sık anılan ve istikrarın sağlanamadığı Venezuela'ya bir adım daha yaklaştırdı. Venezuela, yüzde 56,3 faiz oranıyla dünya sıralamasında üçüncü yer alıyor.

Trading Economics'in verilerine göre; dünya genelinde bakıldığında, Zimbabwe yüzde 130 faiz oranıyla birinci sırada yer alırken, Arjantin yüzde 100 ile ikinci, Venezuela ise yüzde 56,3 ile üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye'nin ardından Gana, Sudan ve Kongo gibi ülkeler geliyor.

TÜRKİYE AVRUPA'DA LİDER

Avrupa kıtasında ise Türkiye, yüzde 42,5 ile en yüksek faiz oranına sahip ülke konumunda. Bu oranla yaklaşık iki yıldır savaşta olan Rusya ve Ukrayna gibi ülkeleri geride bırakıyor. Rusya'da faiz oranı yüzde 16 iken, Batı ülkelerinin yardımıyla ayakta duran Ukrayna da ise yüzde 15 seviyesinde.

TCMB'nin son 5 yılda izlediği zikzaklı faiz politikası ise dikkat çekiyor. 2010 ile 2018 yılları arasında genellikle istikrarlı bir seyir izleyen politika faizi, 2018'den sonra önemli iniş çıkışlar gösterdi. 2020'de "yeni ekonomi modeli" ile düşük faiz politikasına geçilse de, 2023 seçimlerinin ardından yaşanan politika değişikliğiyle faiz oranları önemli ölçüde yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun yıllar savunduğu düşük faiz politikasına rağmen, son dönemde yaşanan bu yüksek faiz artışları, Türkiye'nin ekonomi politikasında önemli bir U dönüşü olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Karar