İsrail’in Gazze’de 5 aydır sürdürdüğü soykırıma dünyanın tepkisi zayıf kaldı. Ramazan’da beklenilen ateşkese yanaşmayan Netanyahu hükümeti, yardım yollarını da tıkadı. Açlığı öldüren silaha dönüştüren Tel Aviv, katliamlarına Ramazan’da da devam edeceğini gösterirken, meydanlardan ‘En azından Müslümanların kutsal ayında çocuklar öldürülmesin’ çığlığı yükseldi.

SADECE BOMBALAR DEĞİL ARTIK AÇLIK DA ÖLDÜRÜYOR

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana 31 binden fazla Filistinliyi katlettiği soykırımda artık bombalarla birlikte açlık da öldürüyor. Açlık en fazla tamamen yıkılan Gazze’nin kuzeyinde hissediliyor. Gıda yardımlarının ulaşamadığı bölgedeki iki hastanede en az 20 kişinin beslenemediği için yaşamını yitirdiği belirtildi. Ölenlerin çoğu ise yine çocuk. Sadece Refah’daki Emirati Hastanesi’nde erken doğan 16 bebeğin beslenmediği için öldüğü açıklandı. Annelerin de artık çocuklarını emziremediği ifade edildi. Ailesiyle Gazze’nin kuzeyinde yaşam savaşı veren 70 yaşındaki Fatima Shaheen’ın “Bir parça ekmek için ölüyoruz” demesi yaşanan vahşeti özetledi.

ABD’NİN YARDIM LİMANI GAZZE İÇİN TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Gazze’de Ramazan öncesi beklenen ateşkes umudu Netanyahu’nun ve ABD’nin havada kalan vaatleri nedeniyle yeşermeden son buldu. Dünyadan gelen tepkilerin zayıf kaldığı süreçte, İsrail bir yandan bombardımana devam ederek bir yandan da yardımlara izin vermeyerek Müslümanların kutsal ayı Ramazan’da da katliamın devam edeceğini gösterdi. Biden’ın heyecan yaratan “Gazze’ye denizden insani yardım için talimat verdim” dediği liman çalışmanın ise ancak 60 gün sonra hayata geçeceği ortaya çıktı. Yaşananlar, acil yardım bekleyen Gazze için hayal kırıklığı oldu. Sosyal medyadan “Dağ fare doğurdu” tepkisi yükseldi.

1003krt01a-tum.jpg

Ortadoğu Yine Alarma Geçti İran İstemediği Bir Süreci Tetikleyebilir:''ABD Ortadoğu'da Ateşe Niye Benzin Döküyor?'' Ortadoğu Yine Alarma Geçti İran İstemediği Bir Süreci Tetikleyebilir:''ABD Ortadoğu'da Ateşe Niye Benzin Döküyor?''

AÇ ÇOCUKLAR 60 GÜN DAYANABİLECEK Mİ?

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre,  Ramazan’da ateşkes umutları tükenen milyonlarca Gazzeli, yağan bombalar ve korkunç bir açlık altında mübarek aya giriyor. ABD’nin gıda yardımı ise hayal kırıklığına dönüştü. Uçaktan atılan paketler paraşüt açılmayınca roket etkisi yaptı, beş kişi öldü. 23 çocuğun açlıktan öldüğü Gazze’ye yardım için, Biden’ın duyurduğu liman inşasının da en az 60 günü bulabileceği belirtildi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana 31 binden fazla Filistinliyi katlettiği soykırımda bombalara bile alışan Gazzeliler çocuklarının açlıktan ölmesi karşısında çaresiz. Bölgeye yardımları engelleyen, hatta yardım kuyruğunda bekleyen insanlara ateş açan İsrail yönetimi, Ramazan ayına girerken de insanlık dışı tutumundan taviz vermiyor. ​​Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref El Kudra El Şifa Hastanesi’nde yetersiz beslenme ve su kaybı sebebiyle 3 çocuğun hayatını kaybettiğini ifade ederek bu sebeplerden ölenlerin sayısının toplamda 23’e yükseldiğini ifade etti. Hiçbir besleyici gıdaya ulaşamayan çok sayıda anne ise bebeklerini dahi emziremiyor. Ailesiyle Gazze’nin kuzeyinde yaşam savaşı veren 70 yaşındaki Fatima Shaheen’ın “Bir parça ekmek için ölüyoruz” sözleri yaşanan içler acısı durumu özetliyor.

Gazze’de ramazan öncesi beklenen ateşkes umudu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun uzlaşmaz tutumu ve ABD’nin havada kalan vaatleri nedeniyle söndü. Uluslararası camianın etkisizliği, ABD’nin de kanunları baypas ederek İsrail’e tonlarca silah göndermesi, işgalcinin zulmünü dizginleme çabalarını boşa çıkarıyor. ABD’nin havadan gıda yardımları ile Gazze’ye yüzer bir liman inşa etme vaadi de hayal kırıklığı yarattı. ABD Başkanı Joe Biden’ın denizden gıda ulaştırma vaadi hakkında açıklama yapan Pentagon, Gazze’ye yardım malzemeleri ulaştırmak için yüzer limanın inşasının tamamlanmasının 60 günü bulabileceğini açıkladı. Pentagon’un açıklamasına göre limanın inşası için 1000 askerin çalışması gerekebilir. Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, liman planının daha ilk aşamalarında olduğunu söyledi ve bölgeye gidecek askerlerin konuyla ilgili daha yeni emirler almaya başladığını kaydetti. Ryder, yüzer liman için karaya çıkış noktasının nasıl güvenli olacağına ilişkin İsrail dahil taraflarla görüşme halinde olduklarını kaydetti. Avrupa Komisyonu ise, Cuma günü yaptığı açıklamada, insani yardım taşıyan bir geminin Kıbrıs’tan ayrılarak Gazze’ye doğru yola çıkmaya hazırlandığını söyledi. İspanya’nın Open Arms yardım grubuna ait gemi, bu hafta sonu deniz koridorunu test etmek için pilot sefer yapacak. Gemi, ünlü şef José Andrés tarafından kurulan ABD’li bir yardım kuruluşu olan World Central Kitchen’dan gıda yardımı dağıtmak için Larnaka’dan kalkışa hazırlanıyor. Bu arada bir lokma için yardım tırlarını bekleyen Filistinliler İsrail ateşine maruz kalıyor. Gazze’deki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze’nin doğusundaki Kuveyt Kavşağı ve batısındaki Nabulsi Kavşağı’nda yardım tırlarını bekleyen yüzlerce Filistinliye İsrail insansız hava araçlarından ateş açıldı. Saldırıda ölenlerin cenazeleri ve yaralananlar Şifa Hastanesine getirildi. İsrail ordusu, daha önce 29 Şubat’ta ve 2 Mart’ta yine yardım malzemesi bekleyen Filistinlere ateş açmış ve saldırılarda 100’den fazla kişi hayatını kaybetmiş ve 786 kişi de yaralanmıştı.

ABD’nin havadan yardımı da Gazzeliler için bir başka katliama dönüştü. Gazze’de havadan insani yardım kapsamında bölgeye paraşütle indirilen bir yardım paletinin isabet etmesi sonucu beş kişi öldü, 10 kişi de yaralandı. Görgü tanıkları, kazanın Cuma sabahı Gazze’nin en harap bölgelerinden biri olan al-Shati olarak bilinen kıyı mülteci kampı yakınlarında, palete bağlı bir paraşütün düzgün açılmaması ve kolinin gıda ve diğer malzemeleri almayı uman bir grup erkek, genç ve küçük çocuğun üzerine düşmesi sonucu meydana geldiğini söyledi. Gazze’de bir yandan katliamlarını da sürdüren İsrail ordusu, bölgeyi gece boyu hava, kara ve denizden bombaladı. Onlarca çocuk, yaşlı, kadın öldürüldü. Cibaliya Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda 9 kişi, Deyr el-Belah bölgesine yapılan saldırıda en az 5 kişi, Han Yunus’ta vurulan sivil evlerinde az 23 kişinin katledildiği belirtildi.