Mısır’ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin dava arkadaşlarından olan babasının sağlık durumunun çok kötü olduğunu kaydeden kızı Aber Şafii, “Babam Mısır’a verilirse idam edilir. Onu lütfen Türkiye’ye getirin. Babam hiçbir suç işlemedi, kanunlara aykırı bir şey yapmadı. Ortada bir mahkeme yok, babamın bir avukatı dahi yok” dedi.

Bir süredir Suudi Arabistan’da yaşayan Türk vatandaşı Tarık Şafii, 22 Aralık 2022 günü ikamet etmekte olduğu ev basılarak polis tarafından tutuklandı. Ekonomi ve finans uzmanı olup bu alanda eğitimler ve danışmanlık faaliyetinde bulunan saygın bir iş insanı olan Şafii'nin pasaport ve kimliğine el konuldu. İlk süreçte Tarık Şafii’den haber alınamazken iki haftanın ardından Şafii’nin eşine haber verildi. 22 Aralık 2022’den bu yana Suudi Arabistan zindanlarında tutulan Tarık Şafii, Suudi Arabistan makamlarına kendisinin Türk vatandaşı olduğunu, Mısır ile 10 yılı aşkındır hiçbir irtibatının kalmadığını, oradayken de bir soruşturma ya da davaya konu olacak herhangi bir fiilinin olmadığını, hayatını Türk vatandaşı olarak Suudi Arabistan’da danışmanlık ve iş insanlarına eğitim faaliyeti üzerine geçirdiğini defaatle beyan etse de bu çözüm olmadı.

KURTARILMAZSA MISIR’A GÖNDERİLECEK

Tarık Şafii’nin tutuklanmasının ardından ailesiyle görüşen Suudi Arabistan makamları, Şafii’nin Mısır’a gönderilme ihtimalinin yüksek olduğunu beyan etti. Hukuki olarak, hakkında sınır dışı kararı alınmış olsa dahi, sınır dışı edilme durumunda gitmek istediği ülkeyi seçebilmesi gereken Şafii’nin Mısır’a iade edilmesi halinde idam edileceğinden endişe ediliyor. Türkiye kanunlarına göre, Türkiye’nin ve Suudi Arabistan Krallığı’nın taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre işkence ve kötü muamele ya da yaşam hakkı riski olan bölgelere hiç kimse iade, teslim ya da sınır dışı (deport) edilemez.

“SAĞLIK DURUMU ÇOK KÖTÜ”

Türk vatandaşı olan Tarık Şafii’nin kızı Aber Şafii, babasının durumuna dair Millî Gazete’ye açıklamalarda bulundu. Aber Şafii, konuya ilişkin olarak, “Sekiz ay önce babamı tutukladılar. Başta ne olduğundan haberimiz yoktu. İki hafta sonra babamla kısa bir konuşma yapabildik. Annem her yerde onu aradı ve nihayetinde tutulduğu cezaevini bulabildi. Ziyarete önce izin vermediler. Bilgi almak isteyince babamı Mısır’a göndereceklerini söylediler. Sekiz ay boyunca annem birkaç kez babamı ziyaret edebildi. Babamın sağlık durumu çok kötü. İlaçlarını alamıyor. 81 kilodan 60 kiloya düşmüş. Babamın sağlığı hakkında çok endişeliyiz” dedi.

Babası Tarık Şafii’nin Suudi Arabistan zindanlarından ve Mısır’a teslim edilmesinden kurtarılmasını isteyen Aber Şafii, “Babam Mısır’a verilirse idam edilir. Onu lütfen Türkiye’ye getirin. Babam hiçbir suç işlemedi, kanunlara aykırı bir şey yapmadı. Ortada bir mahkeme yok, babamın bir avukatı dahi yok” diye konuştu.

MUHAMMED MURSİ’NİN DAVA ARKADAŞI

Şafii, Mısır’da Hürriyet ve Adalet Partisi’nin kurucularından birisiydi. Dr. Muhammed Mursi’nin teklifi ile seçim kampanyasında da yer aldı. Mısır’da yaşanan askeri darbe sonrasında işkence ve kötü muamele, yargısız infazlar, idamlar, adil yargılanma hakkının olmayışı gibi sebep ve risklerden dolayı ailesiyle Suudi Arabistan’a giden Şafii, Suudi Arabistan’da, kendi uzmanlık alanında çalışmaya devam etti. Evli ve dört çocuğu bulunan Şafii’nin eşi ve çocukları Türkiye’de yaşamakta.

Bir 10 kişi ve yazı görseli olabilir

Kaynak: Milli Gazete