MKE AŞ’nin denetim raporunda, şirketin üretim izni olmayan bir firmaya 7.1 milyon dolarlık iş verdiği tespit edildi. Genel Müdür, 176 milyonluk inşaat işini yönetim kurulunu by-pass ederek tek başına imzaladı.

Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı

MKE AŞ’nin denetim raporunda, şirketin üretim izni olmayan bir firmaya 7.1 milyon dolarlık iş verdiği tespit edildi.  Boran obüsü atış kontrol sistemi alım işinde iki firmadan teklif alınmasına rağmen sözleşme yapılan firmanın üretim izin belgesi olmadığı anlaşıldı.

Sayıştay, MKE AŞ’nin 2022 denetim raporunda, üretim izin belgesi olmayan firma ile sözleşme imzalandığını belirledi. Raporda, skandal şu şekilde anlatıldı:

‘MÜMKÜN DEĞİL’

“Şirket (MKE) ‘18+1 adet 105 mm Boran Obüsü Atış Kontrol Sistemi Alımı’ işi kapsamında iki firmadan teklif almış olup, uygun bedeli veren firma ile 7.125.000 ABD doları bedel karşılığı sözleşme imzalanmasına 05.08.2022 tarihli ve 142 nolu oy çokluğu ile kabul edilen yönetim kurulu kararı ile karar vermiştir. Ancak sözleşme imzalanan söz konusu firmanın Üretim İzin Belgesine Sahip Savunma Sanayii Firmaları Listesinde yer almadığı, bu nedenle de bahsi geçen işin ilgili firmaya verilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Kontrole Tabi Listede yer alan bir ürünün üretimi söz konusu olduğunda ilgili mevzuatın yanı sıra, ilgili listenin kontrol edilmesi ve kontrole tabi listede yer alan ürünü üretmeyi talep eden istekli firmaların üretim izni belgesinin mevcut olup olmadığının da dikkate alınarak iş ve işlemlerin buna uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir.”

HİZMET ALINAN FİRMALARA ‘BAYRAM İKRAMİYESİ’

MKE A.Ş yönetimi, hizmet alımı yaptığı firmaların personeline mevzuata aykırı bir şekilde bayram ikramiyesi ödendi. Toplamda 2 milyon 108 bin 7500 lira ikramiye ücreti ödendiğini tespit eden Sayıştay, şartname ve sözleşme hükümleri dışında herhangi bir ödeme yapılmamasını istedi.

(Veli Toprak-Sözcü)