820 Milyarlık Rekor Zararın Faturası Halka Kesildi 820 Milyarlık Rekor Zararın Faturası Halka Kesildi

Uygulanan para politikalarının ardından ulusal ve uluslararası yatırımcılar arasında itibar kaybına uğrayan TCMB, Hafize Gaye Erkan'ın liderliğinde piyasalarda yeni bir imaj oluşturmaya başladı. TCMB'nin yayımladığı "Piyasa Beklenti Anketi" ise dikkatleri üzerine çekti.

52 finansal sektör temsilcisi ve 17 reel sektör katılımcısının görüşlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan rapor, Kasım ayının sonunda ve 2023 yılının bitişinde beklenen dolar kuru hakkında ipuçları verdi.

Katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusu sonucunda alınan yanıtların medyanı, Kasım ayının sonunda Türkiye'de beklenen dolar/TL paritesinin 29,0259 TL olacağını gösterdi.

Bununla birlikte, 69 katılımcının tahminleri 2023 yılının sonunda dolar kuru için 29,99 TL ve 2024 yılının Eylül ayında ise 39,61 TL olacağı yönünde. 

Özellikle 21 Aralık 2021'de yaşanan ani kur atakları sonrası devreye alınan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Erkan'ın koordineli adımlarıyla sistemdeki dengesizlikleri azalttı.  17 Kasım 2023 tarihli BDDK raporuna göre, KKM'deki erime devam ederek 100 milyarın altına indi. 

Söz konusu durum Türkiye'nin CDS primindeki düşüşle de gözlemleniyor. Uzmanlar, kademeli tasfiyenin başarılı bir şekilde ilerlediğini ve döviz krizi riskinin önemli ölçüde azaldığını belirtiyorlar.

Kaynak: Milli Gazete