İsrail'i Suudi Arabistan'a bağlayacak kara yolu projesinin çalışmalarının başladığı bildirildi. Al Monitor'un haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, İsrail'le Suudi Arabistan'ı birbirine bağlayacak kara köprüsü projesinin çalışmalarına başlandığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerde normalleşme sağlanmasa bile kara bağlantısının hizmet vereceğini söyledi.
"Kara bağlantısı üzerine çalışıyoruz. Tamamlanması için net bir tarih yok." ifadelerini kullanan Haiat, söz konusu projenin yıl sonuna kadar tamamlanabileceğini belirtti. İsrail ile Suudi Arabistan arasında resmi bir normalleşme sağlanması öncesinde tarafların çeşitli anlaşmalarla diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmeyi kolaylaştırmayı amaçladığı düşünülüyor. Bu kapsamda Suudi Arabistan 2022'de İsrail'e hava sahasını açmıştı.
İsrail-Suudi Arabistan kara bağlantısı projesi
ABD ve İsrail'in, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail'i birbirine bağlayan ve Basra Körfezi'nden doğruca İsrail limanlarına uzanan bir kara bağlantısı kurma planları üzerine çalışmalar yürüttüğü belirtiliyordu. İsrail ve ABD, BAE'den başlayıp Suudi Arabistan ve Ürdün'den geçerek İsrail limanlarına ulaşan kara bağlantısını kurma planıyla İsrail'i Asya'dan Avrupa'ya açılan bir kapı işlevi görmesini ve bölgede turist hareketliliğini artırmayı amaçlıyor.
BAE, Suudi Arabistan, Ürdün üzerinden İsrail limanlarına açılacak kara bağlantısının nakliye maliyetlerini ve süresini düşürmesi bekleniyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı ve ABD hükümeti tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, söz konusu kara bağlantısıyla nakliye süreleri birkaç haftadan iki ila üç güne düşecek ve nakliye maliyetlerinde yüzde 20'lik bir tasarruf sağlanacak.
Mevcut süreçte, BAE'den ayrılan ve Allenby Köprüsü vasıtasıyla İsrail'in Hayfa limanına ulaşan tırlar, çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Ayrıca malların sevkiyatı konusunda Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa limanlarına giden rota da oldukça maliyetli. İsrail ise ABD'ye sunduğu planlarla bahsi geçen maliyetleri ve BAE-İsrail arasında geçen karayolu mesafesinin süresini düşürmeyi hedefliyor.
ABD'nin de İsrail'in planlarını olumlu karşıladığı ve planların Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün'e tanıtılmaya başlandığı belirtiliyor. İsrail'in BAE'den başlayıp Suudi Arabistan ve Ürdün'ü geçerek İsrail limanlarına ulaşan kara bağlantısı altyapı projesini daha sonra Umman ve Bahreyn'e uzatmayı düşündüğü de ifade ediliyor. İsrail'le resmi ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan'ın altyapı projesi teklifine olumlu yanıt verip vermeyeceği ise halen merak konusu.
Kaynak: Milli Gazete / Muhammed Özdemir