AREA Araştırma Ocak ayı anketini yayınladı.  Ankette, kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur ve Millet İttifakı’nın nerdeyse başabaş destek aldığı, halkın başkanlık sisteminden uzaklaştığı ve ekonomiyle bağlantılı sorunların hala açık arayla bir numara olduğu görüldü.

Anketin künyesi:  Arastirma Cografi Bölge sistemine göre 7 Büyüksehirde (Istanbul, Izmir, Antalya, Ankara, Samsun, Malatya ve Gaziantep) gerçeklestirilmistir.

Arastirma bu illerde 20 – 27 Ocak 2020 tarihleri arasinda 18 yas ve üzeri 2.202 kisi ile yüz yüze anket yöntemiyle gerçeklestirilmistir. Arastirma %95 güven araligina sahiptir. Görüsme yapilan kisinin kimlik ve adres bilgileri denetleme yapmak için alinmistir. Her anketörün doldurdugu anket formunun %10’u saha koordinatörü tarafindan, sahadan gelen anket formlarinin tamaminin %10’u da merkez koordinatörü tarafindan telefonla denetlenmistir. Örneklem seçiminin son asamasinda cinsiyet ve yas kotalari uygulanmis ve 24 Haziran 2018 milletvekili seçimine göre agirliklandirilarak analizleri yapilmistir.

Anket bulguları Şu Şekilde:

Siyasi parti tercihi sorusuna potansiyel seçmenin %16.2’si “kararsız veya hiç biri” şeklinde cevap verirken, SP, TKP, Gelecek Partisi ve Ali Babacan’ın kuracağı partilere verilecek oylar %3.2’de kaldı.   Karasızlar dağıtıldıktan sonra ise, Cumhur İttifakı toplam %49.1, Millet İttifakı artı HDP %47.2 oy alıyor. “Diğer” olarak adlandırılan ve Millet İttifakı listesinde yarışa girmeleri beklenen partilerin oyları ise %3.7.

Ankete göre, Türkiye’nin yönetim sisteminin ‘Parlamenter Sistem’ olması gerektiğini belirtenlerin oranı %57,3’tür. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi olmasını belirtenlerin orani %35,2 iken kararsiz / sandiga gitmem diyenlerin orani ise %7,5’tir.

Bu Pazar Cumhurbaskanligi Seçimi olsa R. Tayyip ERDOGAN’a oy verecegini belirtenlerin orani %35,3, oy vermeyecegini belirtenlerin orani %52,4’tür. Oy  verip vermeme konusunda kararsiz kalanlarin orani ise %12,3’tür.

“Ekonomi” ve “Issizlik” %54,6 ile Türkiye’nin en önemli sorunu olarak karsimiza çikmaktadir. “Suriyeli göçmenler” (%10,3) üçüncü sirada görülmektedir.