Tele 1 Yazarı Yılmaz Polat'ın değerlendirmesinde yer alan İddialar: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’ta Yahudi kuruluş liderleriyle Türkevi’nde  yaptığı zirve  uzun süre konuşulacağa benziyor. Bugüne kadar en fazla katılımlı toplantıya etkili isimler katıldı.

‘Conference of Presidents ‘adlı önde gelen 50’den fazla Yahudi kuruluşunu bünyesinde toplayan ‘ABD Büyük Yahudi Örgütleri Başkanları Konferansı’ çok sayıda temsilcisinin katıldığı toplantının organizasyonunda ‘Ortodoks Yahudilerin’ önde gelen isimleri arasında yer alan lobici Ezra Frienlander ile  din adamı Haham Rabbi Marc Scheneir’ın büyük katkısı oldu.

Ancak öyle bir isim vardı ki Erdoğan’la başa baş görüştü.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Steven Lauder’la uzun bir görüşme yaptı.

Lauder dünyaca ünlü kozmetik şirketi ‘Estee Lauder’ şirketinin ortaklarından biri. Milyarder bir Amerikalı işadamı. Estée Lauder Şirketlerinin yönetim kurulu başkanı Leonard Lauder’in küçük kardeşi. Siyasi kişiliğinin yanısıra sanat koleksiyoncusu.

Lauder Erdoğan’ın  Davos’ta ‘Van münit’ çıkışına sert tepki göstermişti. Lauder o tarihten beri ilk kez Erdoğan’la bir araya geldi. İkili ne konuştu bilmiyoruz. Ancak New York’ta ekonomik destek de arayan Erdoğan’ın Amerikalı milyarder işadamıyla ekonomik ağırlıklı konuştuğu belirtiliyor.

Hatıra fotoğraf çekimi

Türkevi’ndeki Yahudi Zirvesi sonrası Türk yetkililerle Yahudi liderlerin ‘Hatıra fotoğrafı’ çektirmeleri dikkat çekti.