Hadash-Ta'al partisinin lideri Ayman Odeh, IDF'nin Hamas'a yönelik Gazze'deki operasyonlarını eleştiren konuşması nedeniyle İsrail Parlamentosu'ndan çıkarıldı. İsrail ordusunun Gazze'de tek yaptığının katliam olduğunu söyleyen Odeh'in sözleri meclis üyeleri arasında şiddetli tepkilere yol açtı.

İsrail Parlamentosu (Knesset), Hadash-Ta'al partisi lideri ve milletvekili Ayman Odeh'i, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Gazze'de Hamas ile olan çatışmasına karşı yaptığı açıklamaların ardından genel kuruldan çıkardı. Odeh, eski Sağlık Bakanı ve İsrail'in Fransa büyükelçisi Yael German'ın Gazze'deki açlık durumuna dair sözlerini alıntılayarak konuşmasına başladı ve İsrail hükümetinin Gazze'deki eylemlerine karşı gerçek bir muhalefet olmaya çağrıda bulundu. "Ordunun orada yaptığı şey cinayettir, katliamdır - çocukların açlıktan öldürülmesidir" şeklindeki ifadeleri, meclis üyelerinin güçlü protestolarına neden oldu ve bu sözler üzerine Odeh meclis salonundan dışarı çıkarıldı.

PARTİSİNDEN ODEH'E DESTEK

Öte yandan Odeh'in partisi Hadash, yaşananlara sosyal medya üzerinden tepki göstererek, "Odeh, Likud milletvekilleri tarafından kürsüden atıldı. Odeh, İsrail'in geri kalan muhalefetin işisini yapmasını talep ettiği ve İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamı ve açlığı eleştirdiği için görevden alındı. Knesset, savaş karşıtı tutumları fiilen engelliyor" açıklamasında bulundu.

Mustafa Yeneroğlu

@myeneroglu

"Ordunun orada yaptığı şey cinayettir, katliamdır - çocukların açlıktan öldürülmesidir." Filistinli İsrail parlamentosu (Knesset) üyesi Ayman Odeh, genel kurul salonundan çıkarılmasına neden olan hakikat haykırışıyla...

ערוץ כנסת

@KnessetT

"מה שהצבא עושה שם זה רצח, זה טבח - הרעבה של ילדים" - ח"כ איימן עודה הוצא מהמליאה בעקבות אמירותיו נגד צה"ל והביקורת על המצב ההומניטרי בעזה @AyOdeh @GermanYael1 @hanochmilwidsky

Ayman Odeh removed from Knesset plenum for accusing Israel of 'massacre' -  The Jerusalem Post

https://twitter.com/i/status/1770390553491861791

ANTİ DEMOKRATİK TUTUM TEPKİ ÇEKTİ

Olay, İsrail'de ve uluslararası alanda, ifade özgürlüğü ve siyasi çatışma konularında geniş yankı buldu. Odeh'in parlamentodan atılmasına DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Yeneroğlu hesabında şunları yazdı:

3 İsme Tutuklama Kararı Çıkabilir, İsrail'de 'Tutuklama Kararı' Gerginliği... Gizli Toplantı Yapıldı 3 İsme Tutuklama Kararı Çıkabilir, İsrail'de 'Tutuklama Kararı' Gerginliği... Gizli Toplantı Yapıldı

""Ordunun orada yaptığı şey cinayettir, katliamdır - çocukların açlıktan öldürülmesidir" Filistinli İsrail parlamentosu (Knesset) üyesi Ayman Odeh, genel kurul salonundan çıkarılmasına neden olan hakikat haykırışıyla..."

1-005.jpg

İSRAİLLİLERDEN KATLİAMA TEPKİ

Ayrıca Gazze'de işlenen cinayetleri protesto etmek isteyen göstericiler Knesset'e bitişik , hükümetin yetki alanı altındaki bir bölgeye gelip, kendilerini Knesset çitlerine bağlamaya çalıştı. Bu girişim İsrail polisinin sert müdahalesiyle engellendi.

İki protestocu da kendisini Knesset'in acil çıkışının önündeki aracın kapılarına bağladı. Polis buradaki protestoculara da çok sert müdahalede bulunup, grubu dağıttı. Olaylarda 5 protestocunun gözaltına alındığı öğrenildi.

Kaynak: Karar