AK Parti iktidarının 20 yılının mercek altına alındığı şerhte İYİ Parti tarafından hazırlanan “Beceriksizlik (Başarısızlık) Endeksi” verilerine de yer verildi. Bilimsel metotlar kullanılarak hazırlandığı ifade edilen bu endekse göre AK Parti’nin en başarısız döneminin Cumhurbaşkanlığı sisteminden sonra yaşandığı belirtildi.

İYİ Parti, 2024 bütçe kanun teklifine yönelik, karşı görüşlerini içeren muhalefet şerhini hazırladı. 350 sayfalık muhalefet şerhinde AK Parti’nin 2002 Türkiye ekonomisine takılıp kaldığı ifade edildi.

En başarısız dönem cumhurbaşkanlığı sistemi sonrası

AK Parti iktidarının 20 yılının mercek altına alındığı şerhte İYİ Parti tarafından hazırlanan “Beceriksizlik (Başarısızlık) Endeksi” verilerine de yer verildi. Bilimsel metotlar kullanılarak hazırlandığı ifade edilen bu endekse göre AK Parti’nin en başarısız döneminin Cumhurbaşkanlığı sisteminden sonra yaşandığı belirtildi.

Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı

İYİ Parti, 2024 bütçe kanun teklifine yönelik, karşı görüşlerini içeren muhalefet şerhini hazırladı. 350 sayfalık muhalefet şerhinde AK Parti’nin 2002 Türkiye ekonomisine takılıp kaldığı ifade edildi. Şerhte, “2024 bütçesinin komisyon görüşmeleri esnasında kendi bakanlıklarının bütçelerini sunmak üzere söz alan bakanlar ve hatta kurum başkanları AK Parti iktidarının başladığı 2002 yılını baz yıl olarak kabul etmişlerdir. Yakın dönem ekonomik göstergeleri özelinde yorum geliştirmek ve ekonomik analiz yapmak yerine Türkiye Cumhuriyeti’nin en kötü ekonomik göstergelerinin olduğu bu dönemle kıyaslama yapmaktadırlar” denildi.

SEBEBİ BELLİ

İktidarın, “AK Parti’nin Kurumlarımızı Getirdiği Nokta: Partili Bürokrasi” ifadeleriyle eleştirildiği şerhte, “Bakanların siyasi kimlikleri olmakla beraber gerçekçi bir bütçe çalışmasının yapılması için bu siyasi kimliklerinden arınarak objektif bir yaklaşımla bütçe sunumu yapmaları gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı. AK Parti iktidarının 20 yılının mercek altına alındığı şerhte İYİ Parti tarafından hazırlanan “Beceriksizlik (Başarısızlık) Endeksi” verilerine de yer verildi. Bilimsel metotlar kullanılarak hazırlandığı ifade edilen bu endekse göre AK Parti’nin en başarısız döneminin cumhurbaşkanlığı sisteminden sonra yaşandığı belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Beceriksizlik (başarısızlık) endeksinde; enflasyon, dış ticaret dengesi, cari denge, piyasa faizleri, işsizlik, yatırım çekiciliği alanlarında sekiz değişken yer almaktadır. Bütün bunlardan bir endeks hazırladığımızda, maalesef, AK Parti iktidarının uzak ara en başarısız döneminin cumhurbaşkanlığı sisteminden sonra yaşandığı ortaya çıkmıştır.”

DOĞAL GAZ REZERVİ BULUNDU, FİYATLAR DÜŞMEDİ

Milli Gazete'nin haberine göre, Ortalama enflasyon ve ortalama işsizlik oranı toplamını ifade eden Mutsuzluk Endeksi verileri için de şerhte, “Bu endekse göre Türkiye bütün Cumhuriyet tarihi boyunca en kötü üçüncü dönemini yaşamaktadır. İkinci Dünya Savaşı'nın etkisinde dahi Mutsuzluk Endeksi bugünden daha yüksektir. 24 Ocak kararları ve 12 Eylül darbesinin yaşandığı 1980 ve 1994 ekonomik krizinden sonra en yüksek mutsuzluk döneminin muhtemel sebebi cumhurbaşkanlığı sistemidir” ifadeleri kullanıldı ve AK Parti’nin 21 yıllık iktidarının en başarısız dönemini yaşadığı kaydedildi. AK Parti’nin 2023 hedeflerinin incelendiği şerhte bütün makro ekonomik hedeflerin çok uzağında kalındığı belirtildi ve, “Hedeflenen milli gelirin ve kişi başına milli gelirin yarısının bile altında kalınırken, hedeflenen ihracat hacminin ancak yarısına, işsizlik oranının olumsuz anlamda iki katına ve en vahimi enflasyon oranının on iki katına ulaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine ilişkin bölümde dünyada petrol ucuzlarken Türkiye’de akaryakıtın rekora koştuğu kaydedildi, doğal gaz rezervi bulunmasına rağmen de doğal gaz fiyatlarının düşmediği vurgulandı.