Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayı enflasyon rakamlarını bugün açıkladı. Buna göre, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda 3,28 artarken yıllık bazda yüzde 61,98 oldu. Ekonomistler ise önce ENAG daha sonra da açıklanan TÜİK rakamlarına 'Dış güçler bile bizi bu duruma sokamazdı' yorumlarını yaptı. İşte ekonomistlerin enflasyon yorumları...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE'deki değişim kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 37,54 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 92,86 ile lokanta ve oteller oldu.

Ekonomistler de TÜİK'in açıkladığı verilerin ardından değerlendirmelerini sosyal medya hesaplarından paylaştı. İşte ekonomistlerin enflasyon yorumu....

'DIŞ GÜÇLER BİLE BİZİ BU DURUMA SOKAMAZDI'

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre açıklanan verilere ilişkin 'ayakta alkışlıyorum' mesajını verdi. Cibre şu mesajı paylaştı:

"TÜİK 62% (3.28%)

İTO 73.89% (3.8%)

Enag 129.27% (5.58%)

Tam 3 sene, faiz sebep, enflasyon sonuç, değersiz TL ile cari fazla tezlerini dinlememizin Z raporunu alalım mı? Politika faizi 40% İhtiyaç kredi faizi 60% USDTRY 28.95 Ve Enflasyon Tüik'e göre bile 62% Ayakta alkışlıyorum, dış güçler bile bizi bu duruma sokamazdı..."

'TÜİK AÇIKLAMA YAPMALI'

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, paylaştığı tabloyu işaret ederek, "TÜFE hesaplamasında ağırlığı %3 e yakın kabul edilen doğal gazın fiyatı aylık %473 arttıysa, aylık tüfe artışı %3.3'te mi kalır? açıklama yapmalı TÜİK " dedi.

Resim

Resim

'AYNI ÜLKE AYNI TÜKETİCİ AYNI MALLAR FAKAT...'

Ekonomist Murat Sagman twitter hesabından açıklanan verilerle ilgili şöyle konuştu:

"TÜİK resmi kasım enflasyon’u aylık %3,28, yıllık %61,98 olarak açıkladı. ENAG ise enflasyonu kasım ayında %5,58, son 12 aylık artışı %129,27 olarak açıkladı.

İTO enflasyonu ise yıllık %73,89 oldu.

Aynı ülke aynı tüketici aynı mallar fakat farklı açıklanan rakamlar."

'TÜRKİYE'DE ENFLASYON DEMEK SERVET TRANSFERİDİR'

"Türkiye'de enflasyon demek, halktan bankalara, büyük şirketlere, siyasi oligarşiye servet transferidir..." diyen Avrasya Yatırım Kurucusu Evren Devrim Zelyut açıklanan verilerle ilgili şu yorumları yaptı:

"Ah be TÜİK'im keşke yaşam da senin dediğin gibi olsaydı...

Ama belki şehre bir film gelir Bir güzel orman olur yazılarda İklim değişir, Akdeniz olur, hatta gerçekten enflasyon düşer, gülümse..."

Maaşlar ilk Üç Ayda Eridi Gitti: Emekli ve Asgari Ücretli Enflasyona Yenildi Maaşlar ilk Üç Ayda Eridi Gitti: Emekli ve Asgari Ücretli Enflasyona Yenildi