'Zorunlu' insani aranın ardından Gazze'yi daha vahşi bir ablukaya alan İsrail, Doha'daki müzakere masasını da devirdi. Sivillerin ağır bombardımanla Refah Kapısı'na doğru sürülmeye başlanması ise endişeleri artırdı. 1948'deki 'Büyük Felaket'i hatırlatan kanlı çaba, içi boş söylemler yerine İsrail'in savaş makinesini durduracak somut adımların gerektiğini gösterdi.

İsrail, daha önce sivilleri yönlendirdiği güneydeki Han Yunus’a da bomba yağdırdı. Mülteci kampları vurulurken Filistin Kızılayı, Al-Amal Hastanesi çevresinin hedef alındığını duyurdu. İsrail ordusu, Han Yunus’un doğusunda yaşayan sivillere Mısır’daki Refah Sınır Kapısı’na doğru daha güneye gitme uyarısı yaptı. Doha’da yürütülen ateşkes müzakereleri ise tıkandı. Mossad Direktörü David Barnea ekibine ‘Tel Aviv’e dönün’ talimatı verdi.

BATI KÜRSÜDE KARŞI ÇIKIYOR SAHADA VİZE VERİYOR

En ağır bombardıman sürerken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas "Nekbe'nin (Büyük Felaket) tekrarına izin vermeyeceğiz" dedi. Geçmişte milyonların sistemli soykırıma maruz bırakıldığı Nekbe planı işletilirken Batı'dan yine karşılığı olmayan açıklamalar geldi. Fransa Cumhurbaşkanı, İsrail'in amacını açıkça anlatması gerektiğini söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris "Zorla göndermeye göz yummayacağız" ifadesini kullandı.

NAMLUNUN UCUNDA YİNE ÇOCUKLAR

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Gazze'de aralarında mülteci kampları ve hastanelerin bulunduğu noktalara yüzlerce saldırı düzenlendi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ateşkesin sona erdiği 1 Aralık'tan bu yana 190'dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bombaların hedefinde yine çocuklar kalırken Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus "Güneydeki hastanelerde hastalar çığlık atıyor. İnsanlar yerlerde ve acı içinde. Derhal ateşkes" sözleriyle tepki gösterdi.0412krt01a-tum.jpg

İnsani aranın uzatılmamasının ardından Gazze’de katliamlarını daha da artıran İsrail, bölgede yaşayan milyonları küçük bir alana sıkıştırıp daha sonra tamamen yurtlarından etmenin peşinde. Tel Aviv’in aşırı sağcı hükümeti, daha önce “güvenli yer olduğunu” iddia ettiği bölgelerden de sivilleri göçe zorluyor. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan Arapça yaptığı açıklamada, “sözde” güvenli olarak duyurdukları Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan El-Mahatta, El-Ketibe, Hamed, Es-Satr, Beni Süheyl ve Man bölgelerinde yaşayan Filistinli sivillerden evlerini terk etmelerini istedi.

Adraee paylaşımında, İsrail saldırılarının yeni aşamasına hazırlık olarak Gazze Şeridi’nin “bloklara” bölünüp “tahliye bölgeleri” şeklinde adlandırıldığı yerlerin bir haritasını yayımladı.

İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’nde onlarca yeri hedef almış, saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirilmişti. İsrail 7 Ekim’de başlayan savaşın ilk günlerinde sivillere kuzeyi terk etme emri vermesinin ardından bölgedeki 2,3 milyon insanın çoğu güneyde sıkıştı. Çatışmaların yeniden başlamasıyla birlikte, başka bir geçici ateşkesin müzakere edilebileceğine dair umutlar da azaldı. Cuma günü sona eren bir haftalık ateşkeste, Gazze’de tutulan düzinelerce İsrailli ile yabancı rehinenin yanı sıra İsrail tarafından hapsedilen Filistinlinin serbest bırakılmasının önünü açtı. Başbakan Binyamin Netanyahu cumartesi gecesi yaptığı konuşmada, “Tüm hedefle ulaşana kadar savaşı sürdüreceğiz ve kara operasyonu olmadan bu hedeflere ulaşmak imkansız” dedi.

BM: İsrail'i Engelleyin Çağrısı BM: İsrail'i Engelleyin Çağrısı

Pazar günü İsrail ordusu, Han Yunus ve çevresindeki tahliye emirlerini genişletti ve en az beş bölge ve mahallenin daha sakinlerinden güvenlikleri için bölgeyi terk etmelerini istedi.

Bölge sakinleri, İsrail ordusunun güneye, Refah’a veya güneybatıdaki kıyı bölgesine gitmelerini emreden broşürler bıraktığını söyledi. Han Yunus’ta yer alan ana hastanedeki Associated Press muhabirine göre, pazar sabahı İsrail’in şehrin doğu kısmındaki bir konut binasını hedef alan saldırısında en az üç kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı.

Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana bölgedeki toplam ölü sayısının 15 bin 200’ü aştığını duyurdu.

İsrail saldırılarında öldürülenlerin yüzde 70’nin kadın ve çocuk olduğu belirtildi. İsrail’in Gazze’yi tahliye planlarına Filistin ve Batılı müttefiklerinden de tepki geldi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, koşullar ne olursa olsun 1948’deki “Nekbe”nin (Büyük Felaket) tekrarlanmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Abbas, ABD Başkanı Joe Biden’dan “saldırılara son vermesi için İsrail’in zorlanması” konusundaki sorumluluğunu üstlenmesini istedi. Filistin Devlet Başkanı, “İsrail’in Gazze’ye saldırılarının yeniden başladığını, aynı saldırıların işgal altındaki Batı Şeria ile Filistin’in başkenti Doğu Kudüs’te de devam ettiğini, Filistin halkına yönelik soykırım savaşı ile saldırgan tehcir planlarının sürdüğünü” vurguladı.