Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) son üç yılda gıda ve alkolsüz içeceklerin payı yüzde 25'in üzerine çıkarıldı. Bu oran 2021'de yüzde 25,94, geçen yıl yüzde 25,32 ve bu yıl yüzde 25,43 olarak belirlendi.

Trabzon Ticaret Borsası'nın verilerine göre, Türkiye'de günlük 245 milyon bardak çay içiliyor. Bu, aylık 735 milyon ve yıllık 8 milyar 820 milyon bardak çay tüketimi anlamına geliyor. Yani, nadir çay içmeyen biri bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren çay fiyatları sürekli olarak artış gösterdi. Haziran-Ekim döneminde çay fiyatları yüzde 88 yükselirken, 1 kilogram çayın fiyatı 120 lirayı geçti. ÇAYKUR, çay fiyatlarına yönelik resmi bir açıklama yapmıyor ve en son Mayıs ayında yapılan duyuruda 'çay fiyatlarındaki zamların gerçeği yansıtmadığı' belirtilmişti.

Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi

Ancak, bu hafta içinde ÇAYKUR'un en çok tercih edilen çayının fiyatında yeni bir zam daha yapılarak 147 ila 155 lira bandına yükseldi.

Bu fiyat artışının ÇAYKUR'un toptan fiyatlarından mı yoksa marketlerin kendi belirledikleri zamdan mı kaynaklandığı net değil. Haziran ayından bu yana yapılan zamlarla çay fiyatları yüzde 110'un üzerinde bir artış gösterdi.

Türkiye'de çay fiyatlarını belirleyen temel kurum ÇAYKUR. Bu yıl yaş çay alım fiyatları Cumhurbaşkanlığı seçiminden yaklaşık 10 gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yüzde 64 oranında artırılarak kilogram başına 11.3 lira olarak açıklandı.

Ancak çay sanayicileri, kuru çay fiyatındaki yükselişin yüzde 120'yi geçmesine rağmen, fiyatın hala yetersiz olduğunu ve 200 liraya çıkması gerektiğini ifade ediyorlar.