Cumhurbaşkanı ve Çalışma Bakanı, asgari ücrete 2024'te tek zam yapacaklarını çünkü yönetmeliğin böyle olduğunu söyledi ancak yönetmelikte böyle bir madde yer almıyor. Asgari ücrete tek zam olması durumunda yıl sonuna kadar büyük kayıp yaşanacak.

Hükümet, yüksek enflasyonun faturasını çalışanlara kesmekte ve 2024'te asgari ücrete tek zam yapmakta kararlı görünüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dün asgari ücret zammıyla ilgili yaptığı açıklamada "Tek zam olacak, çünkü yönetmeliğimizde de öyle" dedi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da hafta başında yaptığı açıklamada "Asgari ücret artışı yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter" demişti.

Erdoğan'ın Çağrısını Dinleyen Olmamış: Kamuda Ne Kadar Taşıt Var? İşte Araç Saltanatı... Erdoğan'ın Çağrısını Dinleyen Olmamış: Kamuda Ne Kadar Taşıt Var? İşte Araç Saltanatı...

Ancak mevzuatta yılda tek zam yapılmasına dair herhangi bir ibare bulunmuyor. 

YÖNETMELİKTE NE YAZIYOR?

Yürürlükte olan Asgari Ücret Yönetmeliği'nin yedinci maddesinde "Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenir" ifadesi yer alıyor. Bu madde, asgari ücrete yılda birden fazla zam yapılması önünde yasal hiçbir engel olmadığını gösteriyor. Kaldı ki, yasal engel olsa bile yasa ya da yönetmeliğin değiştirilmesi zor değil.

Zaten son iki yılda asgari ücrete yıl içinde ara zam yapıldı. AKP’nin iktidarda olduğu 21 yılın 12’sinde asgari ücret yılda iki kez, 9’unda ise bir kez zamlandı. 

Yönetmelikte ayrıca asgari ücret, "İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret" olarak tanımlanıyor.

Yönetmelikte Asgari Ücret Komisyonu için de "Komisyon, ücretin belirlenmesinde; ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurur" deniliyor.

2024 SONUNDA AÇLIK SINIRI 21 BİNİ AŞACAK

Sözcü'de yer alan habere göre, Asgari ücret şu an itibarıyla 11 bin 402 TL. Türk-İş'in araştırmasına göre, kasım ayı itibarıyla bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ aylık 18 bin 239,8 TL’ye ulaşmış durumda. 

Kasım ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL'ye ulaştı.

Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon tahminlerinin tutması durumunda açlık sınırı Temmuz 2024'te 18 bin 500 TL'yi, Aralık 2024'te ise 21 bin TL'yi aşacak.

TCMB 2024 sonunda resmi enflasyonun yüzde 36 olmasını bekliyor. Asgari ücrete tek zam olması durumunda yıl sonuna kadar asgari ücrette en az yüzde 36'lık kayıp olacak.