Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı, dünyanın gözü önünde 7 aydır katliam yapan İsrail Başbakanı hakkında gözaltı başvurusu yaptı. Savcılık ‘sivil nüfusa sistematik saldırı’ düzenlendiğini kaydetti. Netanyahu’yu 124 ülkede yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakan dönüm noktası niteliğindeki karar, insanlık tanımayan kanlı cürete en ağır karşılık oldu.

GAZZE’DE KATLİAMI SÜRDÜREN TEL AVİV İÇİN MAHKEMEYİ BEKLEMEDEN ÖNLEM

Gazze’de soykırım yürüten İsrail yönetimine dönük Lahey’den kritik adım geldi. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, savaş suçu işlendiğine dönük makul sebepler olduğu gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant ile Hamas yöneticileri Yahya Sinwar, Muhammed Diab ve İsmail Haniye hakkında yakalama kararı başvurusunda bulundu. Savcılığın mahkeme hükmü beklenmeden talepte bulunması dikkat çekti.

BAŞSAVCI: NETANYAHU AÇLIĞI SİLAH OLARAK KULLANDI, SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

Başsavcı Han, Netanyahu ile ile Gallant’a ‘sivillerin bir savaş yöntemi olarak aç bırakılması, savaş suçu olarak sivil nüfusa karşı kasıtlı saldırılar düzenlemek’ suçlamalarını yöneltti. Ceza Mahkemesi’nden tutuklama emri çıkarılmasını istedi. UCM’nin kararı sonrası Netanyahu’nun Roma Statüsü’ne taraf olan 124 ülkede gözaltına alınması ihtimali belirdi. Karara ilk tepkiyi gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Katz “Sonsuza kadar hatırlanacak tarihi bir ayıp” dedi.

İNSANLIK SUÇU İÇİN YETERLİ KANIT VAR

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, Netanyahu ve Gallant hakkında ‘yakalama kararı’ başvurusunda bulunduğunu UCM’nin baş dava avukatlarıyla birlikte açıkladı. Han ‘Filistinlilere karşı insanlık suçu işlendiğine dair yeterli kanıt bulunduğunu’ kaydetti. Bundan sonraki süreçte yargıçlar öne sürülen delillerin tutuklama emri çıkartmak için yeterli olup olmadığına karar verecek.

2105krt01a-tum.jpg

ABD ile İsrail Arasında Büyük Kriz Açıklamalar Peş Peşe Geldi ABD ile İsrail Arasında Büyük Kriz Açıklamalar Peş Peşe Geldi

BİBİ’YE TUTUKLAMA TALEBİ

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun resmen savaş suçlusu olması yolunda önemli adım atıldı. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, ‘sivil nüfusa sistematik saldırı’ gerekçesiyle Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant için tutuklama talep etti. Han ayrıca, Hamas liderleri Sinvar, Deif ile Haniye hakkında da tutuklama talebi kararını duyurdu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Hamas liderleri Yahya Sinvar, Muhammed Deif ile İsmail Haniye için tutuklama emri çıkarılmasını istediğini bildirdi. Han aynı zamanda, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında da tutuklama talebinde bulunduğunu aktardı. Netanyahu ve Gallant’a ilişkin kararda, “İddia edilen insanlığa karşı suçların, Filistinli sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik bir saldırının parçası olarak işlendiğini ileri sürüyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, şöyle devam edildi:

“Açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasının yanı sıra Gazze’deki sivil nüfusa yönelik diğer saldırılar ve toplu cezalandırmanın etkileri yaygın olarak bilinmektedir ve görüştüğümüz çok sayıda tanık tarafından da doğrulanmıştır. Bunlar yetersiz beslenme, susuzluk ile beraber bebekler, çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere Filistin halkı arasında artan ölümleri kapsıyor. UCM hakimlerinden oluşan bir kurul, Han’ın tutuklama emri başvurusunu değerlendirecek. İsrail’in ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, mahkemeyi ‘Yahudi karşıtlığıyla’ suçladı. İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz da, İsrailli siyasilerin Hamas liderleriyle birlikte anılmasının “ahlaki körlük” olduğunu öne sürdü. Ana muhalefet lideri Yair Lapid ise kararı ‘felaket’ ifadesiyle tanımladı. Başsavcı Han, ayrıca Hamas’ın Gazze şefi Yahya Sinvar, silahlı kanadı el Kassam Tugayları liderlerinden Muhammed Deif olarak bilinen Muhammed Diab İbrahim el Masri ile yine Hamas’ın siyasi kanadının lideri İsmail Heniye hakkında da yakalama emri çıkarılmasını istediğini bildirdi. İsrailli siyasetçilere yönelik tutuklama kararı, UCM’nin, ABD’nin yakın müttefiklerinden birinin en üst düzey liderini ilk kez hedef alması anlamına geliyor. İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri, UCM’ye üye değil. Karar Netanyahu’yu, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle UCM’nin hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le aynı kefeye koyuyor.

Editör: Ahmet Kacır