Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, ABD'nin Demokrasi Zirvesi’ne NATO üyeleri olan Türkiye ve Macaristan’ın neden çağrılmadığı ile ilgili soruyu yanıtladı. Sözcü Kirby, davetli listesi ile ilgili verilen kararların, ülkelerin demokratik kurumları, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve medya özgürlüğünü destekleme iradesinin göz önüne alınarak verildiğini açıkladı.

Resmen yarın başlayacak olan ve henüz başlamadan Türkiye'de büyük ses getiren ABD liderliğindeki Demokrasi Zirvesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’ye, iki NATO Müttefiki Türkiye ve Macaristan'ın zirveye ikinci kez davet edilmemesi ile ilgili bir soru soruldu.

'Zirve ABD ve NATO'nun, özellikle Ukrayna konusunda birlik olunmasını istediği bir döneme denk geliyor. Acaba bu iki müttefikin davet edilmemesinin bir nedeni var mı ve NATO birliğinin önemi göz önünde bulundurulduğunda olası tepkileri konusunda bir endişe mevcut mu?' şeklinde soru sorulan Kirby, iki NATO müttefikiyle ilişkileri devam ettirme ve güçlendirme konusunda son derece kararlı olduklarını, ortak kaygı ve menfaatleri ilgilendiren pek çok farklı konuda birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

pentagon-kirby-65469.jpgBeyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby

'SİYASİ İRADE SERGİLİYORLAR'

Fakat bunlarla birlikte demokratik kurumları, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve medya özgürlüğünü desteklemeye kararlı olduklarını vurgulayan Beyaz Saray yetkilisi, "Ülkelerin zirve listesine eklenip eklenmemesine ilişkin kararlar tüm bunlar göz önünde bulundurularak alındı. 2023'te yeni davet edilen ülkeler, zirvenin temalarını destekleme konusunda açık bir siyasi irade sergilemektedir" dedi.

Kaynak:Karar