YSK Başkanı Ahmet Yener, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına dair yapılan itirazların reddedildiğini açıkladı. Yener, aynı zamanda Kılıçdaroğlu ve İnce'nin adaylıklarına da itirazların geldiğini bunların da reddine kadar verildiğini duyurdu. YSK'nın vermiş olduğu nihai karar ile birlikte sandıkta resmen Erdoğan, Kılıçdaroğlu, İnce ve Oğan yarışacak.

Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına adaylığına geçtiğimiz günlerde İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Memleket Partisi itiraz etmişti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan’ın yeniden aday olup olamayacağı ile ilgili olarak YSK'nın son kararını paylaştı. YSK Başkanı Yener, Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabileceğini YSK'nın gelen itirazları reddettiğini açıkladı.

KILIÇDAROĞLU VE İNCE'YE GELEN İTİRAZLARA DA RET GELDİ

YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan ile birlikte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin de adaylıklarına itiraz geldiğini aynı şekilde bunların da reddedildiğini açıkladı.

Ahmet Yener'in açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

Millet Partisi'nin, Millet İttifakı'nın kendi partilerinin adını kullandığı ve bu nedenle Millet İttifakı isminin kullanılmaması yönünde yaptığı itiraz değerlendirilmiş, kurulumuzda yapılan değerlendirme sonucunda oy çokluğu ile Millet Parti'sinin 6 parti tarafından oluşturulan Millet İttifakı'nın kullanılmaması yönündeki talebinin reddine karar verilmiştir. Yani 6 parti tarafından oluşturulan Millet İttifakı unvanının 2018 seçimlerinde olduğu gibi 2023 yılı seçimlerinde de kullanılabileceğine oy çokluğu ile karar verilmiştir.

Kurulumuzun gündeminde olan bir diğer konu, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi ile ilgili olarak 18 Mart 2023 tarihinde ilan edilen seçim takvimindeki sürece göre, Resmi Gazete'de geçici cumhurbaşkanı adaylarının listesi ilan edilmiş çarşamba günü saat 17.00 itibarıyla itirazlar sona ermiş, dün ve bugün yapılan çalışmalarda söz konusu itirazlar değerlendirilmiştir.

Kurulumuza, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Sayın Muharrem İnce'nin ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın geçici aday listesinde yapılan ilanlarına itirazda bulunulmuş, ve cumhurbaşkanı adayı olamayacakları yönünde itiraz yapılmıştır. Kurulumuz her üç adaya yönelik yapılan itirazları değerlendirmiş ve yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77, 101, 106 ve 116. maddeleri ve 6271 sayılı cumhurbaşkanlığı seçimi kanununun 3, 6, 8 ve 8a maddeleri birlikte değerlendirilmiş ve yaplan değerlendirmeler sonucunda oy birliği ile her üç aday yönünden alfabetik olarak tekrarlıyorum, Sayın kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığına yönelik itirazların reddine karar verilmiş ve alfabetik olarak Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Sinan Oğan'ın kesin aday listesinde bulunduklarına karar verilmiş olup karar ilan edilmek üzere bugün Resmi Gazete'ye gönderilecektir.

Cumartesi günü saat 14.00 itibarıyla da cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerin belirlenmesi için kura çekimi yapılacaktır.

Ayrıca bugün kurul gündemimizde söz konusu itirazların yanı sıra Cumhurbaşkanınca alınan seçimlerin yenilenmesi kararının usulüne uygun olmadığı ve bu nedenle alınan seçim kararının iptal edilmesine yönelik yapılan başvurular da değerlendirilmiş ve seçimlerin iptaline yönelik başvuruların da reddine karar verilmiştir. Kurulumuzun verdiği kararların Türk milletine ve Türk demokrasisine hayırlı olmasını diliyorum.