Kamuda Tasarruf Lafta Kağıt Üzerinde Kaldı Kamuda Tasarruf Lafta Kağıt Üzerinde Kaldı

Bir zamanlar kendine yeten tarım ülkesi olan Türkiye'de çiftçiye verilen destekler yetersiz kalırken ithalat ise iktidar tarafından desteklenmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı, ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında gümrük vergisinde indirime gitti.

Bereketli toprakların çokluğuna rağmen yanlış tarım politikaları nedeniyle birçok tarım ürününde olduğu gibi ayçiçeği üretimi de Türkiye’nin ihtiyacını karşılamıyor. Üretim maliyetine karşın devlet desteğinin yeterince olmaması nedeniyle çiftçinin üretim tercihi olmaktan çıkan ayçiçeğinde yön yine ithalata kaydı. O da yetmedi gümrük vergisinde de indirime gidildi.

Öyle ki Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan bir tebliğe göre, Türkiye'de yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı uygulanacak. Söz konusu düzenlemeye göre, gümrük vergisinde ve diğer mali yüklerde indirim yapılacak ithalat miktarı ayçiçeği tohumu için 100 bin ton, ham ayçiçeği yağı için ise 250 bin ton olacak. 

Ayrıca bakanlık tarafından yapılan tebliğe göre yağlık ayçiçeği tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12 gümrük vergisi, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36 yerine yüzde 22 gümrük vergisi uygulanacak.

Uygulanacak olan düzenleme 15 Nisan tarihine kadar devam sürecek.

Kaynak: Milli Gazete