Mart ayında yürürlüğe giren EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasa tasarısının ardından EYT'lilerin pek çoğu emekli oldu ancak emeklilik işlemleri geciken ve bu yüzden mağdur olanlar da var. Emekli olmak için başvuru yapıp çalıştıkları işyerlerinden ayrılanlardan bazılarının hala emekli olamadığı ve 100 günlük yasal süre dolduğu için sağlık hizmetlerinden faydalanamadıkları ortaya çıktı.

Mart ayında yasalaşan EYT, pek çok çalışanın emekli olmasını sağladı ancak sistemin işleyişinde yaşanan sıkışıklık nedeniyle hala emekli olamayan, üstelik sağlık hizmetinden yararlanmak için geçerli olan 100 günlük süre de dolduğu için artık sağlık hizmeti alamayan pek çok EYT'li de var.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bugünkü yazısında Mart ayında EYT'ye başvuran ve 100 günü dolduğu için devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını yazdı.

100 GÜNLÜK SÜREYE DİKKAT

Doğan, "EYT’ye 3 Mart tarihinde başvurup da aynı tarihte işten ayrılanlar ya da işten çıkarılanlar için devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanmak için geçerli olan 100 günlük süre 13 Haziran tarihinde doldu." diyerek şöyle devam etti:

"Aynı şekilde 11 Mart tarihinde EYT’ye başvuranlar için de süre dolmak üzere. Bu kişiler şu sıralar primlerini kendi ödeyerek GSS sistemine girmek zorundalar. Mart sonunda EYT’ye başvuranlar halen devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanabilirler. Halen mart ayında EYT’ye başvurup da emekli olamayan var mı? Var, pek çok yakınım mart ayında başvurmasına rağmen halen bekliyor.

GSS PRİM BORCU BAĞ-KUR'LULAR İÇİN ENGEL

Diyeceğim o ki, EYT’ye başvuranların biran önce emeklilik işlemlerinin tamamlanması gerekiyor ki, daha fazla sorun ortaya çıkmasın. Şunu da söyleyeyim, GSS prim borcu olması SSK’lılar için emekliliğe engel değil, ancak Bağ-Kur kapsamındakiler için engel; prim borcu varsa emekli olamazlar."