Türk Metal Sendikası’nın 17’nci Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ekonomik sıkıntıların dar gelirlileri ve emekçilerin hayatını zora soktuğuna dikkat çekerken, metal işçilerinin üretim gücüne umutlu baktıklarının altını çizdi. 

Türk Metal Sendikası’nın 17’nci Olağan Genel Kurulu, Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş  merkezli depremler toplantının ana gündemindeydi. Genel Kurul’a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, MESS Genel Sekreteri Fatih Ay katıldı.

VERGİ ADALETİ KONUSUNU EN KISA SÜREDE ÇÖZECEĞİZ”

Genel Kurul’da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuşmasına, geçmişten bu yana emek hareketiyle, yakın iş birliği içinde olduğunu, elinden gelen katkıyı sunmaya çalıştığını belirterek başladı. Ekonomik sıkıntıların, kaçınılmaz olarak, dar gelirlilerin, emekçilerin hayatını olumsuz etkilediğini belirten Bakan Bilgin, “Ben öğrencilik yıllarımda, asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusunu yazdığımı hatırlıyorum. Yıllar sonra, bunu gerçekleştirmek bana nasip oldu. Bunun mutluluğunu yaşıyorum. İşçi sendikalarının bir süredir gündeme getirdiği ve işverenlerin de destek verdiği, vergi adaleti konusunu da yakın zamanda çözeceğiz” dedi.

“TÜRKİYE’DE METAL İŞÇİLERİNİN EMEĞİ VAR”

Sermayenin emekçilere karşı hareket etmesine karşı olduklarını ifade eden Bilgin, emekçilerin yanında olduklarını belirterek, “Biz sermaye düşmanı değiliz ama biz sermayenin emek düşmanlığı yapmasına izin vermeyiz. Türkiye'de metal işçilerinin emeği var ve üretim gücüne umutlu bakıyoruz. Türkiye 250 milyar doları aşan bir ihracat rakamına ulaştı” diye konuştu.

“YARDIM VE DESTEK FAALİYETLERİMİZ DEVAM EDİYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da, Genel Kurul’daki konuşmasına, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinden etkilenen şehirleri ve orada yaşayan insanları hatırlatarak başladı. Depremin meydana geldiği gün, TÜRK-İŞ bünyesinde bir kriz masası oluşturduklarını ve ertesi gün sabahından itibaren yardım ve destek faaliyetlerine başlandığını kaydeden Atalay, “Sendika başkanları olarak defalarca bölgedeki illere gittik, gitmeye de devam ediyoruz. Şu anda insanlara katkı zamanı, şu anda oralardaki bebekleri üşütmeme zamanı, oralardaki insanları hiç yalnız bırakmama zamanı” ifadelerini kullandı.

“SENDİKA OLARAK HER ALANDA YARDIM ETMEYE ÇALIŞTIK”

Genel Kurul’un açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm Türkiye’nin bölgedeki yaraları sarmak için çalışmalar yaptığını belirtti. Türk Metal Sendikası’nın da kayıplarının olduğunu ifade eden Kavlak, desteklerine devam edeceklerini kaydetti. Kavlak, “Bütün otellerimizi ve sosyal tesislerimizi üyelerimizin ve depremzedelerin hizmetine açtık. Bölgede yemek ve erzak dağıtımı yaptık. Bununla da kalmadık, bölgedeki üyelerimize 10 milyon liralık nakdi destek sağladık. Önümüzdeki süreçte, Bu desteği 25 milyon liraya çıkartmak için de karar aldık. Elbette tüm bunlarla yetinmedik. Bir yandan onların yaralarını sarmak için seferber olurken, diğer yandan da kurtarma çalışmalarına katıldık. Türk Metal’in örgütlü olduğu birçok işyerinden üyelerimiz, özel kurtarma timleri oluşturarak depremden etkilenen illerimize gitti” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE BİR ÜYEMİZ DAHİ İŞSİZ KALMADI”

Pandemi döneminin ardından yeni bir dönemin başladığını ifade eden Kavlak, hayat dururken emekçilerin ise çalışmaya devam ettiğinin altını çizerek, “Pandemiyle birlikte ağırlaşan hayat şartları, giderek artan enflasyon, durgunluk, üretim krizleri, işten çıkartmalar, ölümcül bir virüs gibi önce bize bulaşmaya başladı. Yeni koşullar herkesten önce emekçileri vurdu. Özellikle örgütsüz işçiler, işlerinden oldu, ücretlerini alamadı. Olan, yine emekçilere oldu. İşte o zaman, örgütlü toplumun ve sendikanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. İşte o zaman, ancak birleşirsek, birlikte mücadele edersek kazanacağımızı bir kez daha anladık. Nitekim öyle de oldu. Zamanında aldığımız önlemlerle, bir tek Türk Metal üyesi bile işsiz kalmadı, bir tek Türk Metal üyesi bile ekmeğinden olmadı. Çünkü onların arkasında sendikaları vardı. Onların arkasında dağ gibi Türk Metal Sendikası var” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan