Mahfi Eğilmez IMF'in Türkiye Tahminlerini Değerlendirdi:"Türkiye’de Ortalama Aylık Gelirin 39,5 Bin TL Olur mu" Mahfi Eğilmez IMF'in Türkiye Tahminlerini Değerlendirdi:"Türkiye’de Ortalama Aylık Gelirin 39,5 Bin TL Olur mu"

Ülkemizde hızla yükselen enflasyon nedeni ile vatandaşın cebindeki parası her geçen gün değer kaybediyor. Bu da yetmezmiş gibi döviz kurundaki hızlı yükseliş ithalat ürünlerindeki fiyat artışını tetikliyor. Sonuç olarak ay sonunu getirmek isteyen vatandaş borç batağına itiliyor.

Hızla artan enflasyon fiyatları vatandaşın belini büktü.

2024'ün başında açıklanan asgari ücret rakamları dolar karşısında resmen eriyip gitti. 1 Ocak 2024 tarihinde dolar kuru 29 lira 50 kuruştan işlem görürken, tarihler 25 Mart 2024'ü gösterdiğinde bu rakam 32 lira 07 kuruşa yükseldi. Asgari ücret açıklandığında vatandaşın cebine 576 dolar 33 sent girerken bugün bu rakam neredeyse eridi.

Güncel döviz kuru karşısında asgari ücret bugün sadece 530 dolar 15 sent alabiliyor. Yani vatandaşın kaybı 85 günde 46 dolar eridi. Enflasyon karşısında vatandaşın cebinden eksilen tutar Türk Lirası ile 1,475 lira oldu.

Daha 2024'ün ilk 3 ayında yaşanan erime aynı şekilde devam ederse vatandaş yıl sonuna kadar daha da yoksullaşacak. Öyle ki bu şekilde döviz kurundaki artış devam ederse dolar karşısında vatandaşın cüzdanından 4x1.475 = 5 bin 900 lira eksilecek.

VATANDAŞ FAİZE İTİLDİ

İzlenilen yanlış ekonomi politikalarının bedeli olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından hızla arttırılan faiz oranları zengini daha da zengin ederken, dar gelirli vatandaşı ise iyice borç batağına itmeye devam ediyor.

Hızla yükselen konut, ulaşım, gıda gibi temel gider gurubundaki fiyatlar nedeni ile halk evindeki tencere kaynasın diye kredi kartı ile harcama yapmak zorunda bırakılıyor. Bu işten bankalar karlı çıkarken, olan ise yine vatandaşa oluyor. 

Kredi borcu bulunan vatandaşların sayısı  40 milyon 30 bine ulaştı. Öte yandan bankalara kredi kartı borcu bulunan vatandaşların sayısı ise 36 milyon 825 oldu. Vatandaşların toplam icralık borcu ise faiz ve icra masrafları hariç 86 milyar liraya yaklaştı.

MARKET FİYATLARI UÇTU

Bir insanın en temel ihtiyacı olarak gösterilen gıda fiyatları da hızla artan enflasyondan nasibini aldı. Eskiden alışveriş sepetini dolduran vatandaşlar şimdi ise göz ucu ile ürünlere bakar hale geldi.

Geçtiğimiz günlerde KAMUAR tarafından market araştırmasına göre Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 721 oranında arttı. Yani Eylül 2021'de 100 liraya dolan bir market sepetinin bugünkü fiyatı 821 liraya çıktı. 

SEÇİM SONRASI İÇİN TAHMİNLER DAHA KÖTÜ

Öte yandan 14 Mayıs 2023'te yapılan Genel Seçim öncesi dolar kuru 19 lira 63 kuruştu. Seçimin ardından sadece bir kaç ay sonra, tarihler 18 Temmuz 2023'ü gösterdiğinde dolar kuru ani bir sıçrama ile 26 lira 94 kuruşa kadar yükselmişti. O günden bu yana yukarı yönlü grafiğini sürdüren dolar kuru rekorlar kırmaya devam ediyor.

Ekonomistler 14 Mayıs seçimleri öncesinde dolar kurunun baskılandığını ve hızla artacağı konusunda uyarıda bulunuyordu. Şimdi aynı uyarılar 31 Mart 2024 yerel seçim sonra için yapılıyor.

Kaynak: Milli Gazete  / Oğuz İlgiç