Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra hükümet ekonomik krizi aşmak için bazı önlemler aldı. Ekonomi kadrosunu yenileyen hükümet, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’i, Merkez Bankası.  Başkanlığı’na ise Hafize Gaye Erkan’ı atadı.

Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanı olarak ilk iş olarak politika faizini yükseltti. Cumhurbaşkanlığı seçimini takiben göreve gelen yeni Merkez Bankası yönetimi, peş peşe faiz artırarak politika faizini  yüzde 40 seviyesine çıkardı.

Kamuda Tasarruf Lafta Kağıt Üzerinde Kaldı Kamuda Tasarruf Lafta Kağıt Üzerinde Kaldı

Uzmanlar, ekonominin normalleşmesi için dolar  kuru serbestleştirilmelidir diyorlar. Ancak kurdaki serbestlik tam olarak sağlanmış değil.

"SİSTEM PATLAYACAK"

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yaptığı bir ziyarette “Türk lirasına geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu Hafize Gaye Erkan’ın “Şimdi TL zamanı” açıklamasını değerlendirdi.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hafize Gaye Erkan’ın açıklamasını TELE1 ekranlarında yorumladı. Tunç Şatıroğlu, Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamasının kurun serbest  olmadığının itirafı niteliğinde bir söylem olduğunu belirtti ve sistemin patlayacağını söyledi.

Açıklamasına devam eden Şatıroğlu, “Çok sağlam bir zam geliyor.” İfadelerini kullandı.

"İNSANLAR YENİ MAAŞINIALMADAN ZAMMA MARUZ KALACAK"

İnsanların yeni maaşını alamadan zamma maruz kalacaklarını söyleyen ünlü ekonomist şöyle devam etti:

“Hafize Gaye Erkan’ın ‘Zamanı geldi’ açıklamasını alkışlayan çok insan olabilir Türkiye’de. Garabet çok artmış durumda. Oradan çıkarılacak çok ders var. Bundan önceki Merkez Bankası Başkanları’nı hatırlayın Murat Çetinkaya’yı, Erdem Başçı’yı. Hep ne denir? Serbest kur rejiminden bahsedeceksek Merkez Bankası’nın kur hedefi olmaz. ‘TL’ye geçin’ diyorsanız doların artışının enflasyonun altında kalacağını, TL’nin değerinin reel olarak değerleneceğini düşünüyorsun. Ekonomi yönetimi bunu diyor. Merkez Bankası bunu der mi?"