Gençlik ve Spor Bakanlığı ise yeni öğrencilerin üniversitelerinin belirlenmesi ile yurtlarda kontenjan artırmaya yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kalırken, KYK yurt fiyatları da belirlendi.

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, bulundukları şehrin dışında bir yer kazanan öğrenciler için yurt koşturmacası başladı. Artan maliyetler karşısında özel yurtlar ve ev kiralarında yaşanan fahiş artışa karşı öğrencilerin diğer bir seçeneği olan KYK yurtlarının yeni dönem için fiyatları belirlenirken, bakanlık ise kontenjan artışı için çalışmalarını hızlandırdı.

ADAYLAR, KYK BAŞVURULARININ BAŞLAMASINI BEKLİYOR

En yüksek katılımla gerçekleşen 2023 YKS’nin tercih sonuçları açıklandı. 2023 yılında toplam üniversite kontenjanı 923 bin 411 olurken yerleşen aday sayısı ise 898 bin 24 olarak açıklandı. Üniversitelere yerleşen öğrenciler için ise barınma sorunlarına karşı KYK başvurularının başlamasını bekliyor.

BAKANLIK KONTENJAN ARTIRIMI İÇİN ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI

Bu sene üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşamaması için bir süredir tüm Türkiye’de çalışmalar başlatan Gençlik ve Spor Bakanlığı, illerde yeni yurt yapımı, yurt binası kiralama gibi çalışmalarını hızlandırdı. Buna ek olarak illerde bulunan devlet kurumlarına yazı gönderen bakanlık, yaşanabilecek sorunlara karşı kurumların misafirhanelerinin kullanılmasını talep etti. Özel öğrenci yurtlarında ve kiralık daire fiyatlarında yaşanan fahiş artış ile KYK yurtlarına başvuru oranlarının artması bekleniyor.

EN UCUZ ODA 345 TL, EN PAHALI ODA 570 TL OLACAK

Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan'ın haberine göre, KYK’da 6 farklı tipte oda bulunurken bu odalar arasındaki ayrım, odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo barındırması gibi özellikler ile değişiklik gösteriyor. En ucuz KYK yurdu 1’nci tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6’ncı tip olarak biliniyor. 2023-2024 senesine ilişkin yeni KYK yurt ücretleri bir miktar artırılırken, en ucuz oda ücreti 275 TL’den 345 TL’ye, en pahalı oda ücreti ise 450 TL’den 570 TL’ye yükseltildi. Oda ücretlerinin yanı sıra depozito oranlarında da artış gerçekleştirilirken en düşük depozito 683 TL’den 855 TL’ye, en yüksek depozito ücreti ise bin 93 TL’den bin 365 TL’ye yükseltildi.