Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya platformunun 40 milyonu geçen kullanıcı sayısıyla Instagram olduğunu söyledi. "Instagram'a ayda 21 saat, WhatsApp'a 11 saat vakit ayırıyoruz. Bunlar çok yüksek rakamlar." diye ekledi.

Eraslan, Türkiye’de sosyal medya ağlarında çok fazla zaman geçiren nüfusun yüzde 80’e ulaştığını belirtti.

Özellikle 18 yaşından büyük gençlerin yüzde 95’inin sosyal ağlarda vakit harcadığını, 60 yaş üzeri kişilerde de bu oranın yüksek olduğunu ifade eden Eraslan, “Türkiye’de Instagram 40 milyonu geçen kullanıcı sayısıyla birinci sırada, onu WhatsApp, Twitter ve YouTube izliyor.” dedi.

INSTAGRAMDA,  AYDA 21, WHATSAPP'TA 11 SAAT HARCIYORUZ

Türkiye’nin dünyada sosyal medyada zaman harcama sıralamasında 15. olduğunu dile getiren Eraslan, “Instagram’a ayda 21 saat, WhatsApp’a 11 saat vakit ayırıyoruz. Bunlar çok yüksek rakamlar.” şeklinde konuştu.

“YENİ SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI TUTUNAMIYOR”

Yeni sosyal medya platformlarının da ortaya çıktığına değinen Eraslan, şöyle devam etti:

"Twitter'in karşısına yeni uygulama 'Threads' geldi ancak sönümlendi. Herkesin Threads'a geçeceği söylenirken dijital alışkanlıkları ihmal ettiler. Twitter'ın takipçileri şu anda arttı. Threads'a gidenler, tekrar geri döndü. Dijital göç çok zor seyrediyor. Yıllarca kullandığınız Twitter'ı, binlerce takipçiyi bırakıp başka bir yere göç etmek çok riskli. Dijital alışkanlıklarımız kalıcı oluyor."

Metaverse ve yapay zeka sistemlerinin de sosyal medyayı etkileyeceğini anlatan Eraslan, "Örneğin sabah bazı konuları komut olarak vereceksiniz. 'Saat 12.00'de eğitim ile ilgili tweet at', 'Saat 15.00'te yemek tweeti at' gibi. Bu komutları yapay zekaya verdikten sonra sizin tweet atmanıza gerek kalmayacak. Otomatik şekilde bunları yayınlayacak. Gelecekte yapay zekanın sosyal medya alanında çok büyük etkilerini göreceğiz." dedi.